OECD: Ubrzani privredni rast članica G20 u 2012.

Privredni rast u članicama Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i onih u naglom usponu (G20) porastao je za 0,5 odsto u poslednjem kvartalu 2012, što je samo blago usporavanje u odnosu na rast od 0,6 odsto iz prethodnog...

sxc.hu, ilustracija

PARIZ - Privredni rast u članicama Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i onih u naglom usponu (G20) porastao je za 0,5 odsto u poslednjem kvartalu 2012, što je samo blago usporavanje u odnosu na rast od 0,6 odsto iz prethodnog kvartala, pokazuju preliminarne procene Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U čitavoj 2012, bruto domaći proizvod (BDP) Grupe 20 najvećih ekonomija sveta porastao je za 2,8 odsto, što je pad sa 3,8 odsto iz 2011, navedeno je u saopštenju OECD-a, a prenosi Frans pres. Ekonomski trendovi su, prema rečima OECD-a, i dalje raznoliki unutar članica Grupe 20, pa je Kina u poslednjem kvartalu zabeležila najveći tempo rasta od dva odsto, dok je Italija potonula duboko u recesiju, uz usporavanje od 0,9 odsto.

OECD navodi da su privrede svih evropskih članica Grupe 20, uključujući Britaniju, Fransucku, Nemačku i Italiju, potonule u poslednjem tromesečju 2012. u odnosu na prethodni kvartal. Međutim, Japan i Sjedinjene Američke Države su i dalje stabilne, dok su ekonomije u usponu, poput Brazila, Indije, Meksika i Južnoafričke Republike, zabeležile snažniji rast, dodaje se u saopštenju OECD-a.

Tagovi: OECD, G20, privredni rast

Share