Pregovori s kineskom kompanijom podigli cenu akcija Gasproma

Predsednik upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler razgovarao je u Pekingu sa predsednikom borda direktora kineske nacionalne naftne korporacije CNPC Djang Djeminom o nizu zajedničkih pitanja u sektoru gasa.

Tanjug, M. Jelesijević, ilustracija

PEKING/MOSKVA - Predsednik upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler razgovarao je u Pekingu sa predsednikom borda direktora kineske nacionalne naftne korporacije CNPC Djang Djeminom o nizu zajedničkih pitanja u sektoru gasa.

           

Na vesti o pregovorima sa CNPC akcije Gasproma na Moskovskoj berzi su skočile za 3,3 odsto, na 141,79 rubalja po akciji, ali su kasnije bile u blagom padu. Posebna pažnja u razgovorima je posvećena osnovnim komercijalnim i tehničkim parametrima isporuka gasa na tržište Kine, a posebno preko gasovoda "Snaga Sibira", saopštio je Gasprom.

           

Pored toga učesnici pregovora su razmenili predloge o proširenju saradnje u oblasti podzemnog skladištenja gasa u Kini, kao i o organizaciji snabdevanja gasa u okviru projekta Vladivostok-SPG. Sporazum o strateškoj saradnji Gasproma i SNCP potpisan je 2004. godine. On, između ostalog, predviđa razradu pitanja u vezi sa isporukom prirodnog gasa iz Rusije u Kinu. Takođe razmatra mogućnost realizacije zajedničkih projekata u oblasti prerade gasa na istoku Rusije i u trećim zemljama.

           

Dve kompanije su 2009. godine potpisale sporazum o osnovnim uslovima isporuke prirodnog gasa iz Rusije u Kinu, podseća agencija Interfaks.

            

Tagovi: Gasprom, akcije, gas, energetika

Share