"Veletržnica" potpisala Deklaraciju sa investitorima

Direktor "Veletržnice" Beograd Dragan Pušara i gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović potpisali su danas sa nekoliko opština, poljoprivrednih gazdinstava i kompanija Deklaraciju o saradnji na izgradnji ...

Tanjug, D. Aničić, ilustracija

BEOGRAD - Direktor "Veletržnice" Beograd Dragan Pušara i gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović potpisali su danas sa nekoliko opština, poljoprivrednih gazdinstava i kompanija Deklaraciju o saradnji na izgradnji sistema nacionalne "Veletržnice" u Beogradu.

           

Deklaracija podrazumeva dokapitalizaciju "Veletržnice" za ukupno 1,2 miliona evra, a potpsana je sa predsednicima opština Ivanjica, Obrenovac, Odžaci, Kanjiža, Trstenik, Kikinda i direktorom preduzeća "Panfrut" i poljoprivrednog gazdinstva "Radoljub Marković."  Oni su time postali deoničari sa učešćem u kapitalu od četiri do pet odsto.

           

Kako je najavio direktor Pušara, planirano je da igzradnja prve hale za voće i povrće počne u sledećih nekoliko nedelja. Ona će na 10.400 kvadratnih metara, imati 40 boksova - za prodaju, magacinski prostor i kancelarije, trebalo bi da bude završena tokom avgusta. Uporedo će se graditi i spoljašnja infrastruktura, parking z akamione i ograda, a izgradnja je poverena konzorcijumu, koji predvodi "Amiga" iz Kraljeva, a vrednost radova iznosi 7,8 miliona evra.

           

Posle završene prve faze, Skupština deoničara, koja tek treba da se forima, odlučiće o izgradnji druge i treće faze i da li će se pridržavati prvobitno zamišljenog projekta.Tim projektom predvijdno je da Veletržnica bude na 18,5 hektara površine, a planirana vrednost investicije iznosi 18 miliona evra.

           

Predviđene su i pojedinačne investicije veletrgovaca od namanje 150.000 evra po jednom prodajnom mestu, što će im doneti određene olakšice prilikom snabdevanja javnog sektora, u vodu najatraktivnijih cene zakupa u jugoistočnoj Evropi i mogućnost fleksibilnog zakupa skladišta i prodajnih prostora od 200-600 kvadratnih metara.Takođe će imati mogućnost izbora lokacije, kao i

bolji plasman i porast prodaje u zemlji i inostranstvu i dividendu od oko četiri odsto.  U drugoj fazi predviđena je izgradnja prostora hala za sveže meso, ribu i  cveće.

           

Hale za voće i povrće, meso, ribu i cveće biće izgrađene, u skladu sa standardima bezbednosti hrane. Prodajni i skladišni prostor biće centralno klimatizovan, u skladu sa vrstom robe. U sektoru voća i povrća fazno će se realizovati postrojenja za kalibrisanje i pakovanje robe na licu mesta. Investitorima će biti dostupna kreditna linija Banke Inteza sa grejs periodom do početka rada prve hale, a krediti će biti dostupni u dinarima i evrima.

Tagovi: Veletržnice, poljoprivredni proizvodi, tgovina, poljoprivredna gazdinstva

Share