Nikolić pozvao beloruske privrednike da ulažu u Srbiju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas beloruske privrednike da ulažu u Srbiju poručivši im da je on garant za sigurnost njihovih investicija.

Foto video Tanjug

MINSK - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas beloruske privrednike da ulažu u Srbiju poručivši im da je on garant za sigurnost njihovih investicija.

Nikolić, koji je danas nastavio zvaničnu posetu Minsku, sastankom sa privrednicima u zgradi Nacionalne biblioteke Belorusije izrazio je očekivanje da će prijateljstvo Srbije i te zemlje služiti kao primer svetu da prijateljstki odnosi vode do dobre i uspešne poslovne saradnje na dobrobih dve zemlje.

"Dođite u Srbiju. Neka vam moje reči, prijateljstvo dve zemlje i veoma čvrsto prijateljstvo između dvojice predsednika budu garant za vaše sigurno poslovanje Srbiji. Mi ćemo sa naše strane učiniti sve da se u Srbiji osećate dobro i da vase investicije budu sigurne i uspešne", kazao je Nikolić naglašavajući da njegov kabinet i on lično stoje na raspolaganju beloruskim privrednicima.

Nikolić je privrednicima rekao i da je u razgovorima sa predsednikom Aleksandrom Lukašenkom razgovorao dugo o onome što je urađeno, ali još duže o onome što će dve zemlje uraditi u budućnosti na planu saradnje.

"O onome što nas spaja, predsednik Lukašenko i ja smo razgovarali dugo. A o onome što bi trebalo da nas spaja u skorijoj budućnosti, razgovarali smo još duže. I taj drugi deo naše priče, i naših želja najviše se odnosi na vas, Privrednu zajednicu Belorusije", kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naveo da su mnogi važni segmenti privrede Srbije i Belorusije veoma kompatibilni.

Prema njegovim rečima, Belorusija je mnogo uradila na industrijalizaciji zemlje u proteklih dvadesetak godina, a Srbija poseduje značajne industriske resurse, koji kroz strateška partnerstva, sa beloruskim privrednicima mogu doprineti razvoju obe zemlje.

"Srbija je danas veliko gradilište. U kratkom vremenskom periodu uspeli smo da redefinišemo strateške ciljeve i da postavimo osnovu za njihovo ostvarivanje. U toku je realizacija velikih projekata u oblasti putne infrastrukture, energetike, poljoprivrede, turizma. Ti projekti su trenutno zamajac naše privrede i garant našeg budućeg razvoja. Pozivam vas da i vi uzmete učešće u njima", poručio je Nikolić.

On je naveo i da Srbija može mnogo da učini i u oblasti visokih tehnologija i da čini sve da stvori stabilno i predvidivo ekonomsko rešenje u kome se pravila znaju unapred, važe jednako za sve i ne menjaju se.

Predsednik je dodao i da su prednosti Srbije u odnosu na druge zemljes u visoko obrazovanoj i veoma kvalaifikovanoj radnoj snazi, odličnom geografskom položaju, podsticajnoj poreskoj politici i dobroj zakonskoj regulativi.

"Na osnovu brojnih sporazuma o slobodnoj trgovini - Srbija može Belorusiji da obezbedi pristup veoma važnim tržištima i to nas dodatno upućuje na saradnju", podsetio je sprski predsednik.

Nikolić je naveo i da je prosečna plata industrijskog radnika u Srbiji niska i da je zbog toga nesrećan, ali da je to u ovom momentu prednost u odnosu na druge.

"Želimo da popravimo životni standard naših građana i zato sam siguran, da će svoj buduci poslovni uspeh u Srbiji podeliti i sa radnicima. Srpski radnik će vam to predanim radom i stručnim odnosom prema poslu, višestruko vratiti", naglasio je Nikolić.

Beloruskim privrednicima Nikolićev savetnik za privredu Predrag Mikić predstavio je program potencijalnih projekata za saradnju i investiranje u Srbiju.

Sastanku u Narodnoj biblioteci Belorusije prisustvovali su i ministri spoljnih poslova Ivan Mrkić i ministar kulture Bratislav Petković a sa Beloruske ministar trgovine te zemlje Valentin Čekanov i predsednik Privredne komore Belorusije Mihail Mjatlikov.

Predsednik Srbije je obišao i zgradu Narodne biblioteke gde je na poklon dobio člansku kartu a darovao nekoliko replika knjiga iz srpskih manastira.

Tagovi: Nikolić, Belorusija, investicije

Share