Nema uslova za povratak na stari pravilnik o mleku

Nacionalna asocijacija prerađivača mleka (SEDA) upozorila je danas Vladu Srbije da se nisu stekli uslovi za brzo snižavanje nivoa aflatoksina na ranije dozvoljenih 0,05 mikrograma po kilogramu mleka, dok u vladinoj ...

Tanjug, D. Peternek, ilustracija

BEOGRAD - Nacionalna asocijacija prerađivača mleka (SEDA) upozorila je danas Vladu Srbije da se nisu stekli uslovi za brzo snižavanje nivoa aflatoksina na ranije dozvoljenih 0,05 mikrograma po kilogramu mleka, dok u vladinoj Kancelariji za odnose sa mediima naglašavaju da će se o tome raspravljati u četvrtak, na narednoj sednici vlade.

U pismu koje je SEDA uputila vladi navodi se, između ostalog, da vraćanje na snagu Pravilnika iz maja 2011. godine kojim je predviđeno da u domaćem mleku bude maksimalno 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu mleka, umesto važećih 0,5 mikrograma, nije realno sve dok se ne preduzmu svi potrebni koraci za rad Nacionalne referentne laboratorije. U pismu se ističe da trenutno ne postoji pouzdan način merenja kvaliteta mleka, jer su odstupanja prema različitim metodama merenja istog uzorka čak i do 100 odsto, što je ostavilo prostor za različite manipulacije i otvorilo mogućnost da se ispolitizuje afera.

Politički vođena kriza imala je najveći uticaj na proizvođače mleka, navodi se u obraćanju udrženja mlekara, uz napomenu da je trenutno izvan prometa 405 farmi i porodičnih gazdinstava.
"Gubici nekoliko stotina porodica koje se bave proizvodnjom mleka su nemerljivi i nenadoknadivi, jer proizvodnja mleka predstavlja jedini izvor njihovih prihoda, a postojeći broj grla na farmama je manji od 350.000, što predstavlja istorijski minimum stočnog fonda Srbije, sa tendencijom daljeg pada", predočila je SEDA.

Naša zemlja će, zbog afere sa povećanom koncentracijom aflatoksina u mleku, gubiti mesečno oko 50 miliona evra, procenjuju stručnjaci Privredne komore Srbije. SEDA navodi da se u postojećoj teškoj situaciji prerađivači mleka brinu, zajedno sa državom, o farmerima, jer je u kratkom periodu proizvođačima dostavljena određena količina apsorbenata i kukuruza, da bi se olakšalo njihovo dalje poslovanje.

Direktor vladine kancelarije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je Tanjugu da vlada neće komentarisati zahteve mlekara do četvrtka, kada će se o tome raspravljati na sednici vlade. Reagovanje Asocijacije mlekara usledilo je nakon što je šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Zoran Babić juče najavio da bi dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku mogao već na sledećoj sednici vlade da bude vraćen na 0,05 mikrograma po kilogramu.
"Pomeranje granice bila je privremena mera, zalažemo se da se ta granica vrati na 0,05 mikrograma po kilogramu", rekao je Babić, dodajući da mleko do 0,5 mikrograma aflatoksina po kilogramu nije opasno za zdravlje građana.

Afera sa aflatoksinom u Srbiji je nepotrebno dignuta na nivo političke polemike i sukoba i to na štetu čitave srpske ekonomije, izjavio je danas ekonomista Stojan Stamenković i izrazio bojazan da se time nanosi velika šteta domaćoj poljoprivredi.
Stamenković je podsetio da mi nismo jedina zemlja koja se suočila sa tim problemom, navodeći da je, na primer, u Nemačkoj, kada su se u Donjoj Saksoniji pojavile velike količine mleka sa povećanim sadržajem aflatoksina, to mleko "prosipano bez pardona", a seljacima je upućivan zdrav kukuruz da to "dovedu u red".

 

Tagovi: mleko, aflatoksin

Share