Deficit bi mogao dostići 150 milijardi dinara

Budžetski deficit do kraja ove godine mogao bi dostići 150 milijardi dinara umesto planirane 122 mlijarde dinara, izjavio je danas ekonomista Miladin Kovačević.

Tanjug, (D. Peternek) ilustracija

BEOGRAD - Budžetski deficit do kraja ove godine mogao bi dostići 150 milijardi dinara umesto planirane 122 mlijarde dinara, izjavio je danas ekonomista Miladin Kovačević.

Ako su tvrdnje Fiskalnog saveta da je budžetski deficit u februaru dostigao 28 milijardi dinara tačne, onda ima opravdanja za tvrdnju da bi očekivani deficit do kraja godine mogao dostići 4,5 odsto BDP-a, kazao je Kovačević na predstavljanju najnovijeg broja magazina "Makroekonomske analize i trendovi" - MAT.

On je napomenuo da su pojedini stručnjaci još krajem prošle godine ukazivali na to da bi "relaksiraniji" plan za ovu godinu bio da budžetski deficit iznosi pet odsto BDP-a.

Fiskalni savet juče je istakao da Vlada Srbije mora da obezbedi da budžetski deficit u ovoj godini ostane u planiranim okvirima, kao i da se smanji u 2014. da bi sprečila krizu javnog duga.

Stručnjaci tog tela su upozorili da fiskalni tokovi iz prošle i prva dva meseca ove godine ukazuju da bi budžetski deficit u 2013. mogao da dostigne 4,5 odsto BDP, umesto planiranih 3,6 odsto, a ako se na to dodaju i troškovi novih intervencija države, kao što je recimo, pomoć "Železari Smederevo", stvarni deficit bi mogao da dostigne i pet odsto BDP-a

Tagovi: Budžet, deficit, MAT

Share