Zadržana referentna kamatna stopa na 11,75 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 11,75 odsto.

sxc.hu, ilustracija

BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 11,75 odsto.

Kako je saopšteno iz NBS, Izvršni odbor procenjuje da postojeći stepen restriktivnosti monetarne politike obezbeđuje da se, u neizmenjenim okolnostima, inflacija vrati u ciljani okvir do kraja godine. To potvrđuju i niske mesečne stope inflacije, ostvarene u poslednja četiri meseca kao rezultat preduzetih mera monetarne politike, iako je međugodišnja stopa inflacije iznad cilja.
Padu međugodišnje inflacije, po oceni Izvršnog odbora, doprineće i dosledno sprovođenje programa fiskalne konsolidacije, postizanje dogovora sa MMF-om o aranžmanu iz predostrožnosti, očekivana stabilizacija cena poljoprivrednih proizvoda, kao i realizacija najavljenih korekcija regulisanih cena.

U saopštenju se ističe da "do sada preduzete mere monetarne politike uvažavaju jačinu i karakter inflatornih pritisaka i pokazuju čvrstu opredeljenost da se inflacija vrati u ciljani okvir". Uz mere NBS, smanjenju inflacije doprineće i niska agregatna tražnja, postignuta stabilnost deviznog tržišta, iscrpljivanje efekata jednokratnih šokova poput poskupljenja hrane iz ranijeg perioda, kao i smanjeni pritisci na cene iz spoljašnjeg okruženja, ocenio je Izvršni odbor.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 11. aprila, najavila je NBS.

Tagovi: NBS, kamatna stpa, kamate, banke

Share