Rekordna godina za Audi

Nemački proizvođač automobila Audi, koji je deo evropskog automobilskog giganta Folksvagena (Volkswagen), saopštio je da je prošle godine ostvario rekordnu ...

AP

MINHEN - Nemački proizvođač automobila Audi, koji je deo evropskog automobilskog giganta Folksvagena (Volkswagen), saopštio je da je prošle godine ostvario rekordnu prodaju, dodajući da se nada da će ove godine nastaviti sa dobrim rezultatima.

Audi navodi da je u 2012. prodao rekordnih 1,45 miliona automobila, što je za 11,7 odsto više nego u 2011, prenosi agencija Frans pres.

Prihodi kompanije porasli su za 10,6 odsto na 48,78 milijardi evra, a profit iz poslovanja za 0,6 odsto na 5,38 milijardi, što su, u oba slučaja, rekordni rezultati, navodi Audi.
"Uprkos problemima zbog dužničke krize u velikom broju zemalja i smanjenju tržišta u Evropi, ostvarili smo rekordan nivo proizvodnje, isporuka, prihoda i zarade", navela je kompanija.

Međutim, pored toga što je profit iz poslovanja uvećan, profit pre oporezivanja smanjen je za 1,4 odsto na 5,95 milijardi evra zbog rasta troškova distribucije i marketinga.

Grupacija u 2013. očekuje blagi rast prihoda, a radiće na podsticanju produktivnosti i efikasnosti, rekao je izvršni direktor Audija Rupert Štadler.

Tagovi: Kompanije, Audi, zarada

Share