Kinezi žele da završe obilaznicu oko Beograda

Kineska državna kompanija Čajna mašineri inžinjering korporejšen zainteresovana je da učestvuje kao glavni izvođač u izgradnji preostalog dela obilaznice oko Beograda ...

Tanjug, S. Radovanović, ilustracija

BEOGRAD - Kineska državna kompanija Čajna mašineri inžinjering korporejšen (CMEC) zainteresovana je da učestvuje kao glavni izvođač u izgradnji preostalog dela obilaznice oko Beograda, rečeno je danas na sastanku ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića i rukovodstva CMEC.

Dokument o saradnji, koji bi bio osnova za buduće pregovore, treblo bi da se potpiše za desetak dana između CMEC , preduzeća Koridori Srbije i Ministarstva saobraćaja, rekao je državni sekretar u tom ministarstvu Miodrag Poledica.

On je naveo da je preostalo da se na obilaznici oko Beograda izgradi još 15 kilometara puta i da je u to je potrebno uložiti oko 150 miliona evra. Prema rečima Poledice, do sada je završeno oko tri četvrtine te obilaznice.
Poledica je objasnio da je CMEC zainteresovan da obezbedi novac za realizaciju tog projekta iz Fonda vrednog oko deset milijardi dolara, a koji je je kineska vlada lani odobrila za investicije u 16 zemalja istočne Evrope.
"Imamo spremnu projektnu dokumentaciju i ako prateći dokument bude potpisan u planiranom roku radovi na preostalom delu obilaznice bi mogli da krenu početkom iduće godine", precizirao je Poledica.

Ukoliko bi taj projekat bio dogovoren to bi bio prvi posao koji je u našoj zemlji realizovan iz sredstava tog kineskog razvojnog fodna, naglasio je Poledica. On je istakao da je još nekoliko kineskih komanija zainteresovano za gradnju železničke infrastrukture u Srbiji, a da je kompanija SMEC, koja je međunarodno priznata i posluje u više od 150 zemalja, već učestvuje u modernizaciji termoelektrane u Kostolcu.

Generalni direktor CMEC Vei Ksindži ukazao je na spremnost te kompanije da potpiše ugovor u toku ove godine za posao na obilaznici i da obezbedi potrebna finansijska sredstva za izvođenje radova na tom važnom infrastrukturnom objektu. On je rekao da je CMEC spreman da uloži ukupno oko pola milijarde evra u infrastrukture projekte u Srbiji.

Tagovi: putevi, Kina, građevinarstvo

Share