EU predlaže ukidanje rominga u zemljama članicama

Komesarka Evropske unije za digitalnu agendu Nili Kros predložila je danas radikalnu izmenu tržišta mobilne telefonije, uključujući ukidanje rominga u zemljama EU.

www.sxc.hu/andy205, ilustracija

BRISEL - Komesarka Evropske unije za digitalnu agendu Nili Kros predložila je danas radikalnu izmenu tržišta mobilne telefonije, uključujući ukidanje rominga u zemljama EU.

Kros navodi da bi Unija trebalo da krene napred i formira jedinstveno tržište mobilne telefonije, koje bi donelo brojne koristi i podstaklo ekonomski rast i zapošljavanje, prenela je agencija Frans pres.

Uoči izbora u EU 2014, Kros je pozvala zakonodavce Evropskog parlamenta da pokažu građanima da je moguće okončati troškove rominga.

Komesarka se takođe zalaže za pokretanje konkretne akcije protiv visokotehnološkog kriminala i garantovanje neutralnosti interneta, koja podrazumeva da saobraćaj na internetu treba da se tretira jednako i da internet provajderi ne mogu da vrše segregaciju tako što će gušiti konkurenciju i pokušavati da blokiraju određenu vrstu prometa.

Ukoliko predlozi budu usvojeni, mogli bi da počnu da se primenjuju od 2015. ili 2016.

"Tržišta, uređaji, mreže moraju da funkcionišu, a investicije moraju da postoje... Ne možemo da priuštimo nebrojene, bespotrebne, veštačke prepreke koje su trenutno prisutne", poručila je Kros.

 

Tagovi: EU, članice, roming, ukidanje

Share