Samo 54 odsto Evropljana će putovati ovog leta

Ovog leta samo 54 odsto Evropljana planira da negde putuje, što je najniži procenat za poslednjih 13 godina, prema najnovijoj studiji Ipsosa, centra za globalna marketinška istraživanja .

www.sxc.hu/Kolobsek, ilustracija

PARIZ - Ovog leta samo 54 odsto Evropljana planira da negde putuje, što je najniži procenat za poslednjih 13 godina, prema najnovijoj studiji Ipsosa, centra za globalna marketinška istraživanja .

Istraživanje, koje je obuhvatilo sedam zemalja - Francusku, Nemačku, Veliku Britaniju, Italiju, Španiju, Belgiju i Austriju, otkrilo je da samo 54 odsto građana ovih zemalja planira da negde putuje u periodu između juna i septembra ove godine, što je za četiri procentna poena manje u odnosu na prošlu godinu, a za 12 u odnosu na 2011.

Ujedno, ovo je najniži nivo počev od 2.000. godine, kada je istraživanje započeto, preneo je francuski Figaro.

Na jugu Evrope ovaj negativni trend je najizraženiji. U Španiji planove za putovanja ima samo 42 odsto građana, prema 51 odsto prošle godine i 65 odsto u 2011.

Takođe, samo 53 odsto Italijana se sprema za put, u poređenju sa 63 odsto prošle godine i 78 odsto u 2011.

Kod Nemaca i Austrijanaca je situacija stabilna, tako da će njih 52 i 57 odsto ovog leta negde putovati, dok je broj turista među Britanacima čak porastao na 56 odsto, nakon pada od dva procentna poena u 2012.

Što se tiče destinacija, 81 odsto Evropljana će letovati na starom kontinentu, 60 odsto Francuza će letnji odmor provesti u svojoj zemlji, a isti izbor je napravilo i 65 odsto Španaca. 

Izbor destinacije zasniva se na različitim kriterijumima. Povoljnom klimom rukovodi se  većina Belgijanaca i Francuza, Španci se opredeljuju prema svom budžetu, a Nemci i Austrijanci prema bezbednosti zemlje u koju putuju.  Francuska će biti izbor broj jedan za 18 odsto Evropljana koji su planirali put. Isto tako, 58 odsto onih koji će putovati, izdvojiće manje sredstava nego prošle godine, posebno Španci. Većina turista, njih 71 odsto, organizovaće sami svoje putovanje, uglavnom preko interneta.   

Prosečni budžet za putovanje iznosiće oko 2.100 evra. Najviše izdvajaju Britanci, u proseku 2.800 evra, što je za 1.000 evra više od Španaca. Nemci će ovog leta biti štedljiviji nego lani sa prosečnim budžetom od 2.343 evra, dok će Francuzi potrošiti malo više nego prošle godine - prosečno 2.140 evra. 

 

Tagovi: Evropa, letovnje, kriza

Share