Standard i Purs snizio kreditni rejting Makedonije

Bonitetna agencija Standard i Pur (Standard&Poor's) jsnizila je kreditni rejting Makedonije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti, ali je istovremeno potvrdila kratkoročni rejting te zemlje uz stabilnu prognozu.

Tanjug, Z. Žestić, ilustracija

SKOPLJE - Bonitetna agencija Standard i Pur (Standard&Poor's) jsnizila je kreditni rejting Makedonije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti, ali je istovremeno potvrdila kratkoročni rejting te zemlje uz stabilnu prognozu.

U izveštaju bonitetne agencije se, kako prenosi agencija Makfaks, konstatuje da je transparentnost  makedonskih javnih finansija smanjena od početka globalne finansijske krize i da su izgledi za ekonomski rast oslabili.

Agencija je snizila kreditni rejting Makedonije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti za jedan nivo, sa BB na BB minus, kratkoročni rejting je potvrdila na nivou B uz stabilnu prognozu, dok je ocena za transfer i konvertabilnost smanjena sa BB+ na nivo BB.

Razlozi za ovakve ocene su, prema obrazloženju Standard i Pursa, ekonomski pritisci u regionu, stešnjen manevarski prostor za strane vlasnike u makedonskim bankama, teškoće u upravljanju s  vladinim finansijskim obavezama i povećana javna potrošnja u neproizvodnom sektoru.

 

Tagovi: Makedonija, rejting, snižavanje

Share