Balkanski samit prilika za privlačenje investicija

Predstojeći Balkanski samit investicija i infrastrukture, koji se sledeće nedelje održava u Beču, prilika je da se predstave projekti iz Srbije potencijalnim investitorima koji će učestvovati na ovom skupu, ocenila je

Screenshot Video Tanjug

BEČ – Predstojeći Balkanski samit investicija i infrastrukture, koji se sledeće nedelje održava u Beču, prilika je da se predstave projekti iz Srbije potencijalnim investitorima koji će učestvovati na ovom skupu, ocenila je ekonomski savetnik u Ambasadi Republike Srbije u Austriji, Nada Knežević.

Samit će biti održan 29. i 30.maja u Beču, i najveći je investicioni forum planiran u 2013.godini za države zapadnog Balkana, ukazala je Knežević u izjavi Tanjugu.

Prema potvrđenim informacijama, na samitu će učestvovati predstavnici svih država regiona, na ministarskom nivou. Medijski pokrovitelj foruma je Novinska agencija Tanjug.

Potvrđeno je i učešće gotovo svih najvažnijih finansijskih institucija, između ostalih Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, a očekuje se i prisustvo velikog broja investicionih fondova.

Fokus skupa, kako je objasnila Tanjugova sagovornica, biće izgradnja infrastrukture i infratsukturni projekti, u prvom redu posvećeni transportu i energetici, ali i pitanja vodosnabdevanja i vodenih puteva.

Na forumu će, pored nevladinih organizacija i država EU, prisustvovati i predstavnici velikog broja zemalja koje ne spadaju u zapadni Balkan, ukazala je Knežević.

"Ssto se Srbije tiče, učešće je potvrdila ministarka regionalnog razvoja Verica Kalanović, koja će predstaviti ne samo ono što je interesantno u ovom trenutku za Srbiju i što je interes Srbije, već će ukazati i na investiranje u grane koje se pokrivaju forumom".

Na Srbiji je, kao i na svakoj zemlji koja učestvuje, da kandiduje projekte koje smatra najatraktivnijim, i izbori se u ovim okvirima za investicije, a prilika je tu, s obzirom da se očekuje da svi potencijalni investitori budu prisutni, naglasila je Nada Knežević.        Knežević, koja uspešno povezuje privredu Austrije i Srbije, naglašava da su ove dve zemlje značajni partneri.

"Privredna saradnja je izuzetno obimna i uspešna. Problemi koji se javljaju su sporadični i minorni za saradnju koja se ostvaruje. Austrija je značajna ne samo u smislu investicija koje je izvršila, već i u pogledu robne razmene“, objasnila je ona.

Knežević je ukazala da je poenta u tome da Austriju prepoznajemo kao partnera koji bi mogao da pomogne Srbiji u daljem putu ka EU, u smislu zakonskog prilagođavanja i pripremanja privrede za trenutak kada bi bila članica Unije.

Austrija, prema njenim rečima, ima izuzetno iskustvo u iskorišćavanju sredstava evropskih fondova, i to je nešto što Srbija može da prepozna kao ineteres, u čemu bi u partnerstvu sa Austrijom mogla da napravi dobar rezultat.

Ssto se tiče interesovanja Austrije u Srbiji, Knežević je navela da je austrijska privreda posebno zainteresovana za sektor energetike, kao i infrastrukture, osim putne izgradnje, i za razvoj železnica.

"Velika šansa postoji u sektoru poljoprivrede, pre svega prehrambene industrije, koja je u Austriji dobro razvijena i što prepoznaje kao dobru mogućnost za nastup na srpsko tržište, s obzirom na postojanje sirovina i nedovoljne prerade“, naglasila je Nada Knežević u izjavi za Tanjug.

Video galerija:

Tagovi: Balkanski samit, investicije, Nada Knežević

Share