Rajfajzen: Vesti sa tržišta

Japanski jen i švajcarski franak ojačali su u četvrtak, pošto su zbog rasta broja smrtnih slučajeva od virusa koji se širi Kinom investitori požurili da sklone svoja sredstva u valute koje se smatraju sigurnim utočištem, dok je kineski juan pao na jednomesečni minimum.

Ilustracija

BEOGRAD - Japanski jen i švajcarski franak ojačali su u četvrtak, pošto su zbog rasta broja smrtnih slučajeva od virusa koji se širi Kinom investitori požurili da sklone svoja sredstva u valute koje se smatraju sigurnim utočištem, dok je kineski juan pao na jednomesečni minimum.

Averzija prema riziku je takođe uticala na slabljenje australijskog i novozelandskog dolara, dok su japanski jen i švajcarski franak ojačali.

Dolar je u januaru bio najveći dobitnik među valutama zemalja Grupe 10 (G10), s rastom indeksa od 1,6 procenata od početka meseca. Dolarski indeks je zaključen na 98,04 poena, na nepromenjenom nivou u odnosu na prethodni dan i nedaleko od dvomesečnog maksimuma zabeleženog u sredu od 98,19 poena.

Jen je ojačao za 0,1 procenat, na 108,90 jena za dolar, približivši se tronedeljnom maksimumu od 108,73 jena, zabeleženom prošle nedelje.

Od početka januara, jen je prema dolaru pao za 0,3 procenta, ali je ojačao u odnosu na većinu drugih valuta, a u odnosu na evro za 1,6 procenata.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u četvrtak na nivou od 117,40/70. Tokom prepodnevnog dela trgovanja nije bilo promena.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 10,4 miliona evra po prosečnom kursu od 117,5811. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,40/70.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 850 miliona dinara na nivou od 1,00 do 1,01.

Tagovi: Rajfajzen, Vesti sa tržišta

Share