Kad papa i Merkelova pričaju o ekonomiji...

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja je tokom privatne posete nemačke kancelarke Angele Merkel ponovio da je potrebno zaustaviti nekontrolisanu "diktaturu štednje", istakavši da je neophodno da države što pre obrate pažnju na...

AP/Gregorio Borgia, ilustracija

VATIKAN - Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja je tokom privatne posete nemačke kancelarke Angele Merkel ponovio da je potrebno zaustaviti nekontrolisanu "diktaturu štednje", istakavši da je neophodno da države što pre obrate pažnju na najsiromašnije građane.

Kako prenosu Rojters, papa i nemačka kancelarka su tokom  47-minutnog razgovara, koji trajao neobičajeno dugo za takvu vrstu susreta, i koji se odvijao na nemačkom jeziku, pokrenuli teme kao što su nejednakost, solidarnost i rastuće siromaštvo u Evropi.

Papa i Merkelova su se složili da Evropa mora da bude jaka, pravedna i solidarna. Poglavar Rimokatoličke crkve je istakao da je neophodno prevazilaženje "kulta novca" i da države što pre moraju da priteknu u pomoć najsiromašnijim građanima.

Merkelova je podvukla da je napredak u izgradnji solidarnijeg društva već učenjen, ali da nisu otklonjeni svi elementi postojeće krize.  Nemačka kancelarka je takođe ocenila da je do eksplozije ekonomskih kriza došlo zato što nisu poštovana tržišna pravila društvene ekonomije.          

Po mišljenju kancelarke, duboka zabrinutost pape Franje dokaz je da "vitalni kontrolni mehanizmi loše funkcionišu" i da bi zbog toga prioritet narednog septembarskog skupa G20 treba da bude "jačanje regulacionih mehanizama tržišta". Prema oceni analitičara, četiri meseca uoči izbora u Nemačkoj,  kancelarka koja želi i dalje da ostane na svoj dosadošnjoj funkciji, nastoji da se ovom posetom pred biračkim telom pokaže kao lider koji se brine o socijalnim problemima, saosećajući se u potpunosti sa zabrinutošću novog poglavara Katolicke crkve.  

"Privrede su stvorene da služe čoveku, narodima. A to nikako nije slučaj u poslednje vreme. Papa Franja je jasno rekao da je potrebno uspostaviti jaku, pravednu i ravnopravnu Evropu. Njegova poruka je veoma ohrabrujuća za mene", izjavila je Merkelova nakon vatikanskog subotnjeg susreta. 

Tagovi: Angela Merkel, papa, ekonomija

Share