Nafta pojeftinila zbog vesti iz Kine, dolar ojačao

Sirova nafta je jutros pojeftinila, nakon što su ekonomski podaci iz Kine pokazali da je industrijska proizvodnja usporila, a pritisak na cene je izvršilo i jačanje dolara, navode...

sxc.hu, ilustracija

NJUJORK/LONDON - Sirova nafta je jutros pojeftinila, nakon što su ekonomski podaci iz Kine pokazali da je industrijska proizvodnja usporila, a pritisak na cene je izvršilo i jačanje dolara, navode analitičari.

Nafta za orijentacionu isporuku u aprilu je, u elektronskom poslovanju na Njujorškoj berzi, pala za 20 centi, na 91,75 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres. Evropska marka "brent", koja se koristi za određivanje cena različitih tipova inostrane nafte, pojeftinila je za 37 centi, na 110,48 dolara za barel.

Proizvodnja u kineskim fabrikama i rudnicima uvećana je u prva dva meseca 2013. za 9,9 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na 11,4 odsto u istom periodu lane. Inflacija je u Kini u februaru dostigla desetomesečni maksimum.

Usporavanje industrijske proizvodnje u Kini odrazilo se na cene nafte. Tražnja energenata u toj zemlji značajno utiče na kretanje cena tog energenta, rekao je ekonomista IG marketsa iz Singapura, Džejson Hjuz. Rast zaliha nafte u SAD, u kombinaciji sa jačanjem dolara, nakon prošlonedeljnih podataka o zaposlenosti, takođe je uticao na cene, naveo je upravni direktor firme IHS Purvin end Gerc iz Singapura, Viktor Šum.

Američko Ministarstvo rada je u petak saopštilo da je stopa nezaposlenosti u toj zemlji u februaru pala na 7,7 sa 7,9 odsto iz januara, a prošlog meseca je posao našlo 236.000 ljudi, podgrejavši nade da se privreda oporavlja.

Tagovi: nafta, energenti, Kina, dolar, berza

Share