Podrška preduzetnicima za počinjanje biznisa u rodnom mestu

Nacionalna agencija za regionalni razvoj i Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja pozvale su danas potencijalne mlade preduzetnike iz Srbije da se prijave za dobijanje paketa podrške za započinjanje biznisa u svom ...

sxc.hu/iprole, ilustracija

BEOGRAD - Nacionalna agencija za regionalni razvoj i Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja pozvale su danas potencijalne mlade preduzetnike iz Srbije da se prijave za dobijanje paketa podrške za započinjanje biznisa u svom rodnom mestu.

Paket podrške sadrži besplatnu obuku i bespovratna finansijska sredstva za započinjanje samostalnog biznisa i besplatnu uslugu mentoringa. Podrška je predviđena u okviru primene projekta "Program podrške početnicima u biznisu koji su povratnici u svoja rodna mesta".

Kandidati koji ispunjavaju uslove za učešće su potencijalni preduzetnici od 18 do 40 godina, iz izrazito nedovoljno razvijenih područja, koji su srednju školu ili fakultet završili van rodnog mesta. Uslovi su da kandidati imaju poslovnu ideju i da žele da je realizuju u svom rodnom gradu, da nikada nisu obavljali samostalnu delatnost, nisu koristili državnu pomoć, otpremnine i slično, da nisu u radnom odnosu i da nisu osuđivani za krivična dela protiv privrede i protiv imovine.

Bespovratna finansijska sredstva se ne mogu koristiti za organizovanje igara na sreću i lutrije, trgovinu robom široke potrošnje, kupovinu putničkih vozila i pozajmice drugim licima.

Nacionalna agencija za regionalni razvoj obezbeđuje besplatnu obuku za započinjanje samostalnog biznisa i mentoring, a Kancelarija za održivi razvoj opredeljuje za te namene 20 miliona dinara, pri čemu će ukupan iznos dodeljenih sredstava zavisiti od broja prijavljenih kandidata i dodeljenih poena.

Pojedinačni iznos sredstava je od 200.000 do milion dinara i zavisi od broja dodeljenih poena, a kriterijumi za dodelu poena su stepen formalnog obrazovanja, vrsta delatnosti i ocena poslovne ideje potencijalnih korisnika.

Prijave je potrebno dostaviti do 14. juna.

Tagovi: preduzetništvo, finansijska pomoć

Share