Turisti iz Bugarske "opsedaju" Pirot

Svakoga vikenda na stotine turista iz Bugarske organizovano preko agencija dolazi u Pirot gde obilaze srednjovekovne manastire, ali i uživaju u kvalitetnoj i dobroj ponudi hrane.

Tanjug, A. Ćirić , ilustracija

PIROT - Svakoga vikenda na stotine turista iz Bugarske organizovano preko agencija dolazi u Pirot gde obilaze srednjovekovne manastire, ali i uživaju u kvalitetnoj i dobroj ponudi hrane.

Turistima iz Bugarske najinteresantniji su manastiri u pirotskom kraju Poganovski (14. vek), zatim Sukovski (18. vek) kao i manastir Svetog Djorđa u Temskoj, koji je takođe iz 14. veka, ali i srednjovekovna tvrđava Momčilov grad u centru Pirota i Muzej Ponišavlja.

Kako je Tanjugu izjavila turistički vodič u agencijama "Galaksi" i "Karina plus" iz Sofije Zoja Georgijeva, svakoga vikenda ogroman broj turista iz Sofije dolazi u Pirot.

"Obilazimo prelepe manastire, pirotsku tvrđavu, a turisti obožavaju i hranu u pirotskim kafanama, koja je jeftinija nego u Bugarskoj, ali je izuzetno kvalitetna. Takođe, oni kupuju hranu i u mesarama i trgovinama, jer je takođe jeftinija i kvalitetnija nego u Bugarskoj", kazala je Georgijeva.

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kaže da je Bugarima sve interesantnije i Zavojsko jezero.

"Agencije iz Bugarske sa kojima sarađujemo sve više su zainteresovane i za Zavojsko jezero, biser Stare planine i jedno od najlepših i najčistijih jezera u Srbiji. Ove godine interesovanje za smeštaj u kategorisanim seoskim domaćinstvima je nikad veće pa smo tokom prvomajskih i uskršnjim praznika imali popunjene kapacitete u tridesetak kategorisanih domaćinstava koja raspolažu sa oko 150 ležajeva u selima na Staroj planini", kazao je Zlatkov Tanjugu.

 

Tagovi: Turisti, Bugarska, Pirot

Share