Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Evro se stabilizovao na dvonedeljnom maksimumu u utorak, krećući se u malim rasponima, pošto su zamašne pozicije na tržištu finansijskih derivata obeshrabrile trgovce da ulaze nova ulaganja u nedelji krcatoj važnim dešavanjima.

Ilustracija

BEOGRAD - Evro se stabilizovao na dvonedeljnom maksimumu u utorak, krećući se u malim rasponima, pošto su zamašne pozicije na tržištu finansijskih derivata obeshrabrile trgovce da ulaze nova ulaganja u nedelji krcatoj važnim dešavanjima.

Trgovinske tenzije između SAD i Kine eskalirale su preko noći nakon što su američki zvaničnici objavili krivične prijave protiv kineske kompanije Huavej Tehnolodžiz, zaoštrivši sukob s najvećim svetskim proizvođačem telekomunikacione opreme koji negira bilo kakvu zloupotrebu u poslovanju.

Prema podacima agencije Refinitiv, za održavanje evra u uskom rasponu između 1,14 i 1,15 dolara, zaslužne su velike pozicije vredne 6,0 milijardi dolara koje dospevaju do kraja ove nedelje.

Funta se oporavila za 6,0 posto sa minimuma zabeleženog 4. januara, ali budući dobici mogu biti limitirani osim ako poslanici velikom većinom ne izglasaju za sporazum Bregzit.

Na početku trgovanja u Londonu u utorak, funta je pala za 0,1 posto na 1,3142 dolara, ali je ipak ostala blizu dvoipomesečnog maksimuma od 1,3218 dolara.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u utorak na nivou od 118,25/55. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 24,3 miliona evra po prosečnom kursu od 118,4713. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na 118,30/60. Tržište se zatvorilo na nivou od 118,25/55.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 2.570 miliona dinara na nivou od 2,20 do 2,50.

Tagovi: Rajfajzen, Vesti sa tržišta

Share