Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Dolar se oporavio u odnosu na glavne valute u četvrtak, pošto je obazrivost uoči sastanka G20 navela investitore da otkupljuju američku valutu budući da su komentare šefa Federalnihy rezervi (Fed) protumačili kao znak da bi trend povećanja kamatnih stopa u SAD mogao uskoro da se završi.

Tanjug, ilustracija

BEOGRAD - Dolar se oporavio u odnosu na glavne valute u četvrtak, pošto je obazrivost uoči sastanka G20 navela investitore da otkupljuju američku valutu budući da su komentare šefa Federalnihy rezervi (Fed) protumačili kao znak da bi trend povećanja kamatnih stopa u SAD mogao uskoro da se završi.

Dolarski indeks, koji meri vrednost dolara prema korpi glavnih valuta, učvrstio se na 97 poena, što je za 0,4 procenta više u odnosu na skoro nedelju dana minimuma zabeleženih ranije.

Podaci od četvrtka pokazuju da se švajcarska ekonomija neočekivano smanjila u trećem kvartalu, dok se švedski bruto domaći proizvod zabeležio pad prvi put u pet godina, što nagoveštava da će kamatne stope u vodećim ekonomijama, osim američke, najverovatnije ostati niske neko vreme.

Evro je oslabio prema dolaru za 0,1 odsto na dnevnom nivou, na 1,1351 dolara, dodirnuvši prethodno kotu od 1,1398 dolara - najviši nivo u skoro nedelju dana.

Dolar je prema japanskoj valuti skliznuo za 0,25 procenata, na 113,41 jen, ali iznad dnevnog minimuma od 113,21 jena.

S druge strane, funta je oslabila za 0,4 procenta i prema evru i prema dolaru usled zabrinutosti vezane za predstojeće glasanje u britanskom parlamentu o Bregzitu i nakon što je Centralna banka Engleske upozorila na rizike po nacionalnu valutu ako Britanija napusti EU bez sporazuma.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u četvrtak na nivou od 118,15/45. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 118,10/40.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 16,9 miliona evra po prosečnom kursu od 118,3637. Tokom popodnevnog dela trgovanja nije bilo promena. Tržište se zatvorilo na nivou od 118,05/35.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 6.130 miliona dinara na nivou od 2,30 do 2,48.

Tagovi: Rajfajzen, Vesti sa tržišta

Share