Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Rastuća neizvesnost u pogledu britanskog sporazuma sa Evropskom unijom o Bregzitu bacila je senku na valutna tržišta u petak, pri čemu se valutni par evro/dolar kretao u uskom rasponu, dok je jen profitirao od povećane tražnje za sigurnim valutama.

Ilustracija

BEOGRAD - Rastuća neizvesnost u pogledu britanskog sporazuma sa Evropskom unijom o Bregzitu bacila je senku na valutna tržišta u petak, pri čemu se valutni par evro/dolar kretao u uskom rasponu, dok je jen profitirao od povećane tražnje za sigurnim valutama.

Britanska funta, koja je u četvrtak zabeležila najlošiji dan od 2016. godine nakon što se veliki broj ministara usprotivio sporazumu o Bregzitu, neutralisao je deo gubitaka u petak, pošto je premijerka Tereza Mej ostala pri svojim predlozima.

Evro je bio stabilan na 1,1336 dolara, dok je dolarski indeks, koji prati kretanje dolara u odnosu na korpu valuta, ostao nepromenjen na 96,954 poena.

Jeduinstvena valuta je tokom prethodna tri trgovanja ojačala, ali samo za 0,3 procenta u odnosu na dolar od početka ovog meseca do danas.

Sigurni jen je porastao prema dolaru i trgovao se na 113,22 jena, što je za 0,3 procenta više u odnosu na prethodni dan, s obirom na to da su previranja vezna za Bregzit navela investitore da kupuju jene. Prošlog ponedeljka, japanska valuta je zabeležila šestonedeljni minimum od 114,20 jena u odnosu na dolar.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u petak na nivou od 118,05/35. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 118,00/30.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 4,8 miliona evra po prosečnom kursu od 118,2000. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Tržište se zatvorilo na nivou od 118,00/30.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 6.960 miliona dinara na nivou od 2,20 do 2,50.

Tagovi: Rajfajzen,Vesti sa tržišta

Share