Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Evro je oslabio u odnosu na većinu valuta u ponedeljak, zabeleživši najveći pad prema švajcarskom franku od početka septembra, pošto je razdor između Rima i Evropske Unije povodom budžetskog plana Italije izazvao nagli rast prinosa na italijanske obveznice.

Foto logo

BEOGRAD - Evro je oslabio u odnosu na većinu valuta u ponedeljak, zabeleživši najveći pad prema švajcarskom franku od početka septembra, pošto je razdor između Rima i Evropske Unije povodom budžetskog plana Italije izazvao nagli rast prinosa na italijanske obveznice.

Jedinstvena valuta je pala za skoro pola procenta u odnosu na dolar, na 1,1468 dolara, nedaleko od jednogodišnjeg minimuma od 1,355 dolara koji je zabeležen sredinom avgusta.

U odnosu na švajcarski franak, evro je oslabio pola procenta, a pao je i prema japanskom jenu za 0,7 procenata.

Slabljenje evra je uticalo na dolar i njegove dobitke.

U odnosu na korpu valuta dolar je ojačao za 0,4 procenta i dolarski indeks je zabeležio 95,998 poena, krećući se ka 14-mesečnom maksimumu od 96,991 poena, koliko je zabeleženo sredinom avgusta.

Prinosi na 10-godišnje američke državne dužničke hartije su zabeležili sedmogodišnji maksimum u petak, nakon što su statistički podaci pokazali da je stopa nezapolsenosti pala na najniži nivo od 1969. godine.

Funta je oslabila 0,7 procenata na 1,3034 dolara, zbrisavši sve dobitke zabeležene prošle nedelje, pošto su se tržišta fokusirala na bilo kakav stvarni prodor u pregovorima o Bregzitu budući da se Britanija približava dogovoru o izlasku iz Evropske Unije.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u ponedeljak na nivou od 118,45/75. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 118,40/70.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 11,2 miliona evra po prosečnom kursu od 118,6907. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Tržište se zatvorilo na nivou od 118,40/70.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 1.720 miliona dinara na nivou od 1,90 do 2,00.

 

 

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

Tagovi: Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Share