Samit 100 biznis lidera - Ljajić: Formirati zajednički ekonomski prostor u regionu

Potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio danas da bi države Zapadnog Balkana trebalo da formiraju zajednički ekonomski prostor, jer to preka potreba za naše male ekonomije.

Tanjug, Z.Žestić

Biznis ne može biti zaustavljen nikakvim barijerama

Biznis ne može biti zasutavljen nikakvim barijerama i zato zemllje u regionu treba još više da sarđuju i otklone sve probleme, poručeno je danas na zatvaranju dvodnevnog Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope.

Predsednica Srpske asocijacije menadžera i predsednica UO Samita 100 Stanka Pejanović je rekla da je velika šansa za ceo region da se omogući slobodan protok, ljudi i robe, kroz zaedničke projekte.

 

Anđušev: Region treba da gleda u budućnost

Zamenik premijera Makedonije Kočo Anđušev je izjavio danas da zemlje u regionu treba da gledaju u budućnost umesto prošlost, kao i da region nema drugu alternativu osim EU.

Izrazio je očekivanje da će biti unapređena ekonomska saradnja u celom regionu i da će se naći rešanja za određene probleme.

  

Ljajić: Formirati zajednički ekonomski prostor u regionu

Potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio danas da bi države Zapadnog Balkana trebalo da formiraju zajednički ekonomski prostor, jer to preka potreba za naše male ekonomije.

"Carinska unija nije realna opcija, ali zajednički ekonomski prostor je preka potreba i nužnost za svaku od naših zemalja", rekao je Ljajić na Samitu 100 biznis lidera u regionu.

  

Anđušev: Nisam upoznat sa Vučićevom izjavom o referendumu

Vicepremijer Makedonije Kočo Anđušev izjavio je danas da nije upoznat sa izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića o referendumu u Makedoniji i da ne može da je komentariše.

"Već dva dana u Beogradu (na Samitu 100 biznis lidera u regionu) bio sam posvećen ekonomskim pitanjima i nažalost nisam video Vučićevu izjavu", rekao je Anđušev, odgovarajući na pitanja novinara, i dodao da zato ne može da je komentariše.

 

 

Ljajić: Dobar poslovni potez Telekoma Srbije

Ministar trgovine, tuzima i telekomunikacija Rasim Ljajić je izjavio danas da je dobar poslovni potez Telekoma Srbije da učestvuje u trci za kupovinu Telekoma Albanija, pošto se na tržištu telekomunikacija može opstati samo ako se širi poslovanje.

"To je jedan sasvim logičan poslovni potez Telekoma Srbije. Naprosto žestoku konkurenciju na tržištu telekomunikacija možete izdržati jedino ako širiste svoje poslove, širite biznis, udružujete se ili kupujute kompanije iz regiona", rekao je Ljajić novinarima na Samitu 100 biznis lidera u regionu.

 

Ljajić: Region mora da izabere-nacionalizam ili pragmatizam

Zemlje u regionu moraju konačno da donesu odluku da li su za nacionalizam ili pragmatizam, poručio je danas potpredsednik i ministar za trgovinu Vlade Srbije Rasim Ljajić, na Samitu 100 biznis lidera u Beogradu.

"Mi smo u debelom zaostatku. Dok su drugi napredovali i ulagali u infatrukturu i ditalne veštine mi smo ratovali. Taj jaz ne može lako da se nadomesti", rekao je Ljajić.

 

Digitalizacija menja sve segmente života

Digitalizacije će promeniti sve segmente života i rad će sve više biti odvojen od radnog mesta, čemu svedoči i sve veći broj tzv. digitalnih nomada koji rade i putuju po svetu, rečeno je danas na Samitu 100 biznis lidera u regionu.

Učesnici panela "Kako da učinimo da digitalne tehnologije rade za ovaj region" istakli su da je proces digitalizacije velika šansa za razvoj svih zemalja u regionu.

 

Privrednici: Premali region da bi se države takmičile

Naš region previše je mali da bi se države međusobno takmičile, ocenili su privrednici učesnici Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope i pozvali vlade da više sarađuju i uklone barijere.

Finansijski direktor MK grupe Dušan Radičević rekao je, na panelu Creative Hardtalk, da svima treba da bude jasno da granice u regionu treba učinini 'nevidljivim', kada je reč o poljprivredi, turizmu, bankama i u drugim oblastima, kako bi region postao jači."Stvari nisu tako komplikovane kao što izgledaju i zato ih treba pojednostaviti", rekao je Radičević.

 

"Kul poslodavci" mogu da zadrže kvalitetne radnike

Kompanijama u regionu sve je teže da zadrže kvalitetnu radnu snagu, a jedan od načina da to pstignu jeste da postanu 'kul poslodavac', budu vrlo fleksibilni i umeju da motivišite radniku, rečeno je danas na Samitu 100 biznis lidera u jugoistočnoj Evropi u Beogradu.

Panelom Creative Hardtalk na temu radne snage u regionu i kako odliv mozgova da se pretvori u dobitak mozgova, počeo je drugi dan Samita 100.

 

 Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

Tagovi: Samit100, Ljajić, region

Share