Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Evro je pao na šestonedeljni minimum u utorak nakon izjave jednog starijeg poslanika iz jedne od vladajućih italijanskih stranaka da bi većina problema te zemlje bila rešena ako bi se ponovo uvela nacionalna valuta, što je izazvalo veliku rasprodaju jedinstvene valute na tržištu.

Ilustracija

BEOGRAD - Evro je pao na šestonedeljni minimum u utorak nakon izjave jednog starijeg poslanika iz jedne od vladajućih italijanskih stranaka da bi većina problema te zemlje bila rešena ako bi se ponovo uvela nacionalna valuta, što je izazvalo veliku rasprodaju jedinstvene valute na tržištu.

Evro je takođe oslabio u odnosu na sigurni jen i švajcarski franak, dok je dolar ojačao na jednomesečni maksimum jer su investitori prvobitno nagomilali, a potom rasprodali rizičnu imovinu kao što su akcije.

Ipak, ni to nije uspelo da smanji pritisak na evro, koji je pao na 1,1505 dolara, što je najslabiji nivo od 21. avgusta.

U odnosu na jen, evro je izgubio skoro jedan procenat i trgovao se na nivou od 130,7 jena, pre nego što se oporavio, a takođe je pao za 0,6 procenata prema švajcarskom franku i trgovao se na nivou od 1,1313 franaka.

Dolarski indeks se povećao za 0,4 procenta na 95,693 poena, što je šestonedeljni maksimum. Prema japanskoj valuti, dolar je pao 0,2 procenta na 113,78 jena.

Funta, pogođena kako padom zabeleženim na većini tržišta, tako i najnovijom nervozom vezanom za Bregzit, skliznula je za 0,7 procenata na minimum od čak 1,2941 dolar.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u utorak na nivou od 118,20/50. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je zabeležio pad od pet para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 11,3 miliona evra po prosečnom kursu od 118,4364. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je nastavio da fluktuira pet para. Tržište se zatvorilo na nivou od 118,30/60.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 3.260 miliona dinara na nivou od 1,85 do 2,05.

Tagovi: Rajfajzen, Vesti sa tržišta

Share