Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Dolar je konsolidovao dobitke zadržavši se ispod jednomesečnog maksimuma u ponedeljak, pošto su veći prinosi na američke dužničke hartije dolar učinili privlačnijim, dok je evro imao teškoća da ostane iznad nivoa od 1,16 dolara zbog zabrinutosti oko italijanskog budžeta.

Ilustracija

BEOGRAD - Dolar je konsolidovao dobitke zadržavši se ispod jednomesečnog maksimuma u ponedeljak, pošto su veći prinosi na američke dužničke hartije dolar učinili privlačnijim, dok je evro imao teškoća da ostane iznad nivoa od 1,16 dolara zbog zabrinutosti oko italijanskog budžeta.

Dolarski indeks je uglavnom bio stabilan prema korpi valuta na 95,13 poena, što je neznatno ispod maksimuma od 95,38 poena zabeleženog 10. septembra.

Najnoviji podaci pokazuju da su se duge pozicije na dolaru povećale pred kraj prošle nedelje, budući da su snažni ekonomski podaci u SAD i veći prinosi na državne obveznice i trezorske zapise privukli hedž fondove.

Pored podataka o zaposlenosti u SAD, koji će biti objavljeni u petak, pažljivo će biti praćeni i podaci o indeksu menadžera nabvke (PMI).

Evro je bio stabilan na nivou od oko 1,1608 dolara.

Italijanski dnevni list "Republika" objavio je u ponedeljak da je Evropska komisija spremna da odbije italijanske planove o povećanju budžetskog deficita na 2,4 procenta bruto domaćeg proizvoda za 2019. godinu i da će u februaru pokrenuti postupak vezan za stanje državnih finansija te zemlje.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u ponedeljak na nivou od 118,20/50. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je beležio fluktuacije od pet para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 15 miliona evra po prosečnom kursu od 118,3502. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je nastavio da fluktuira pet para. Tržište se zatvorilo na nivou od 118,20/50.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 3.140 miliona dinara na nivou od 1,85 do 2,05.

Tagovi: Rajfajzen, Vesti sa tržišta

Share