Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Dolar je ojačao u sredu u nestabilnom trgovanju, nakon što su Federalne rezerve, kako je i očekivano, podigle kamatnu stopu po osmi put od 2015. godine najavljujući dalja povećanja, i dale znak da je era politike "prilagođavanja" na izmaku.

Tanjug, ilustracija

Dolar je ojačao u sredu u nestabilnom trgovanju, nakon što su Federalne rezerve, kako je i očekivano, podigle kamatnu stopu po osmi put od 2015.godine najavljujući dalja povećanja, i dale znak da je era politike "prilagođavanja" na izmaku.

Dolar je pao na kratko u odnosu na evro i jen, neposredno nakon što je Fed objavio saopštenje o povećanju kamate, a zatim je krenuo da jača kako su investitori analizirali to saopštenje.

Kreatori monetarne politike Feda su povećali su referentnu kamatu na prekonoćne pozajmice za četvrtinu procentnog poena na raspon od 2,0 do 2,25 odsto. Centralna banka SAD je u saopštenju o monetarnoj politici izostavila pojam “prilagodljiva”.

Kratkotrajni pad dolara ukazao je na to da deo investitora smatra da će Federalna komisija za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) početi da podiže kamatnu stopu postepenije nego prethodne godine. Međutim, kasnije jačanje dolara pokazao je da su investitori u saopštenju uočili signale da će rast kamata biti dovoljan za dalje jačanje američke valute.

Dolarski indeks, koji prati kretanje američke valute u odnosu na šest glavnih valuta, porastao je za 0,2 procenta i trgovao se na nivou od 94,283 poena. Od sredine avgusta, dolarski indeks je oslabio za oko tri procenta.

Evro se trgovao na niovu od 1,1743 dolara, što je za 0,2 procenta niže.

Funta je takođe oslabila za 0,3 procenta, i trgovala se na nivou od 1,3138 dolara, nakon rasta za oko pola procenta tokom prethodnog trgovanja.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u sredu na nivou od 118,10/40. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na 118,20/50.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 24,5 miliona evra po prosečnom kursu od 118,3808. Tokom popodnevnog dela trgovanja nije bilo promena. Tržište se zatvorilo na nivou od 118,20/50.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 2.792 miliona dinara na nivou od 1,90 do 2,20.

 

 

Tagovi: Rajfajzen banka tržište

Share