Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Dolar je pao na sedmonedeljni minimum u odnosu na korpu glavnih valuta u četvrtak, pošto su zabrinutosti u pogledu uticaja trgovinskog sukoba između Kine i SAD splasnule.

Ilustracija

BEOGRAD - Dolar je pao na sedmonedeljni minimum u odnosu na korpu glavnih valuta u četvrtak, pošto su zabrinutosti u pogledu uticaja trgovinskog sukoba između Kine i SAD splasnule.

Američki ekonomski pokazatelji su i dalje snažni i dolar je počeo da se ponaša kao sigurna valuta za trgovanje, ostvarujući dobitke na eskalaciji tenzija između Vašingtona i Pekinga. Međutim, u četvrtak je oslabio za 0,3 procenta i dolarski indeks je iznosio 94,217 poena, što je najniži nivo od 31. jula.

Funta je nedavno ojačala usled optimizma da Britanija i Evropska Unija mogu na samitu da ostvare značajan napredak ka postizanju dogovora o Bregzitu. Funta je u četvrtak ojačala za 0,4 procenta na dvomesečni maksimum od 1,3236 dolara, nakon što su podaci o maloprodaji u Velikoj Britaniji nadmašili prognoze.

Sigurni franak je zabeležio male promene, nakon što je Centralna banka Švajcarske odlučila da zadrži ultra labavu monetarnu politiku, navodeći u obrazloženju "osetljivost“ kursa, rastuće međunarodne tenzije i protekcionizam. 

Evro je ojačao za 0,4 procenta na 1,1721 dolara.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u četvrtak na nivou od 118,10/40. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 118,05/35.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 4,7 miliona evra po prosečnom kursu od 118,2343. Tokom popodnevnog dela trgovanja nije bilo promena. Tržište se zatvorilo na nivou od 118,05/35.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 4.560 miliona dinara na nivou od 1,90 do 2,05.

Tagovi: Rajfajzen, Vesti sa tržišta

Share