Niži profit Kia Motorsa u prvom kvartalu

Južnokorejski proizvođač automobila Kia Motors obelodanio je da je u prvom kvartalu neto profit smanjen za 35 odsto na godišnjem nivou, zbog snažnog vona i prekida rada.

Tanjug, R. Prelić, ilustracija

SEUL - Južnokorejski proizvođač automobila Kia Motors obelodanio je da je u prvom kvartalu neto profit smanjen za 35 odsto na godišnjem nivou, zbog snažnog vona i prekida rada.

Drugi po veličini proizvođač vozila u Južnoj Koreji naveo je da je neto profit u prva tri ovogodišnja meseca pao na 784 milijarde vona (706 miliona dolara), u odnosu na 1,2 biliona vona iz istog perioda lane, prenosi agencija Frans pres. Profit iz poslovanja je takođe smanjen za 35 odsto - na 704,2 milijarde vona, a prihodi su pali za šest odsto - na 11,08 biliona vona.

Kompanija je poručila da je, pored slabe domaće tražnje, na pad profita uticao visok kurs vona prema dolaru, zbog koga su vozila Kie bila skuplja u inostranstvu. Prekidi rada takođe su negativno uticali na zaradu, budući da radnici u fabrikama od 9. marta odbijaju da rade vikendom.

Kia je obećala da će povećati profitabilnost putem proizvodnje konkurentnih i kvalitetnih automobila, ali i napomenula da će od drugog kvartala biti suočena sa teškim poslovnim uslovima.

Tagovi: Kia Motors, automobilska industrija, profit

Share