Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Dolar se mučio da zadrži dobitke stečene prošle nedelje, pošto su investitori ulagali u rizičniju imovinu dajući prednost skandinavskim valutama, ohrabreni padom prinosa na obveznice zemalja na periferiji Evrope, poput Italije.

Foto logo

Preuzmite PDF izveštaj OVDE

BEOGRAD - Dolar se mučio da zadrži dobitke stečene prošle nedelje, pošto su investitori ulagali u rizičniju imovinu dajući prednost skandinavskim valutama, ohrabreni padom prinosa na obveznice zemalja na periferiji Evrope, poput Italije.

Švajcarski franak, valuta koja važu za sigurno utočište u Evropi, oslabio je za pola procenta u odnosu na dolar i evro pošto su pali prinosi na italijanske obveznice usled nada da će nova vlada voditi oprezne fiskalnu politiku.

Dolar je bio stabilan u odnosu na korpu valuta, i dolarski indeks je iznosio 95,36 poena nakon rasta od 0,23 procenta prošle nedelje, što je njegov najveći rast u protekle tri nedelje.

Ukupne dolarske pozicije su zabeležile najveći pad u proteklih šest meseci, s obzirom pošto su investitori realizovali deo profita od oporavka dolara za preko 6,0 procenata od kada su trgovinski problemi došli u centar pažnje.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u ponedeljak na nivou od 118,10/40. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je blago oslabio na 118,15/45.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 14,6 miliona evra po prosečnom kursu od 118,3388. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Tržište se zatvorilo na nivou od 118,15/45.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 1.460 miliona dinara na nivou od 1,90 do 2,00.

Tagovi: Rajfajzen valute izveštaj

Share