Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Dolar je ojačao prema većini glavnih valuta u četvrtak, jer se investitori klade da će retorika trgovinskog rata i jaka američka ekonomija nastaviti da pružaju podršku američkoj valuti.

Tanjug, ilustracija

Preuzmite PDF izveštaj OVDE

BEOGRAD - Dolar je ojačao prema većini glavnih valuta u četvrtak, jer se investitori klade da će retorika trgovinskog rata i jaka američka ekonomija nastaviti da pružaju podršku američkoj valuti.

Trgovinske tenzije se smatraju korisnim za američki dolar, jer je ekonomija SAD bolje pozicionirana da podnese efekte protekcionizma nego tržišta u usponu, a uz to tarife mogu da doprinesu smanjenju američkog trgovinskog deficita.

Dobici dolara su mnogo izraženiji prema valutama tržišta u usponu, zato što bi eskalacija američko-kineskog trgovinskog spora jače pogodila njeihove izvozno orijentisane privrede.

Dolarski indeks, koji prati kretanje "zelene novčanice" prema korpi šest valuta, porastao je za 0,2 procenta na 95,345 poena. Indeks je 19. jula dostigao nojviši nivo u godinu dana od 95,652 poena, ali se od tada "bori" da probije nivo od 95,5.

U svetlu zabrinutosti investitora zbog eskalacije geopolitičkih tenzija, uključujući američko-kineski trgovinski rat i Bregzit, japanski jen je ojačao u odnosu na većinu valuta pre nego što je ponovo pao prema dolaru.

Na globalnim valutnim berzama ovog leta dominira strepnja uzrokovana politčkim dešavanjima, počev od sankcija SAD-a Rusiji i Turskoj do rastućih tenzija na

Bliskom istoku i u Evropi.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u četvrtak na nivou od 117,85/118,15. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 5,4 miliona evra po prosečnom kursu od 118,0177. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je ostao stabilan. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,85/118,15.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 3.110 miliona dinara na nivou od 2,00 do 2,15.

Tagovi: Rajfajzen banka Vesti

Share