Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Dolar je ojačao u odnosu na većinu valuta u utorak i približio se šestomesečnom maksimumu u odnosu na japanski jen, jer su se investitori okrenuli kupovini rizičnije imovine ohrabreni naznakama da trgovinske tenzije još uvek ne narušavaju privredni zamah.

Ilustracija

BEOGRAD - Dolar je ojačao u odnosu na većinu valuta u utorak i približio se šestomesečnom maksimumu u odnosu na japanski jen, jer su se investitori okrenuli kupovini rizičnije imovine ohrabreni naznakama da trgovinske tenzije još uvek ne narušavaju privredni zamah.

Fokusiranje tržišnih aktera na zadovoljavajuće ekonomske podatke, uključujući povoljne pokazatelje o zapošljavanju u SAD i rast nemačkog izvoza, podstaklo je rast dolara.

Dolar je ojačao za 0,5 procenata na 111,35 jena, približivši se šestomesečnom maksimumu.

Na drugoj strani, britanska funta se oporavila od gubitaka koje je pretrpela nakon što su dva ministra podnela ostavke zbog vladinih planova za Bregzit.

Funta je ojačala u odnosu na evro na 88,28 penija, nakon što je u ponedeljak zabeležila četvoromesečni minimum od 89,25 penija za evro.

Dolarski indeks je porastao u odnosu na korpu šest glavnih valuta za 0,3 procenta na 94,374 poena, nakon pada u ponedeljak na 93,711 poena, što je najniži nivo od sredine juna.

To je zaustavilo oporavak evra, koji je oslabio 0,4 procenta na 1,1706 dolara, i bio na putu da zabeleži najveći dnevni pad u odnosu prema američkoj valuti u periodu od preko nedelju dana.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u utorak na nivou od 117,85/118,15. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 9,4 miliona evra po prosečnom kursu od 118,0533. Tokom popodnevnog dela trgovanja nije bilo promena. Tržište se zatvorilo na nivou od 117.85/118.15.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 800 miliona dinara na nivou od 2,15 do 2,20.

 

 Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

Tagovi: Rajfajzen, Vesti sa tržišta

Share