Komercijalna banka ostvarila profit od 4,6 milijardi dinara

Komercijalna banka je u prošloj godini povećala tržišno učešće za 0,9 odsto i sada učestvuje sa 11,3 procenta aktive na ukupnom bankarskom tržištu Srbije, izjavio je danas predsednik Izvršnog odbora banke Ivica Smolić.

Komercijalna banka

BEOGRAD - Komercijalna banka je u prošloj godini povećala tržišno učešće za 0,9 odsto i sada učestvuje sa 11,3 procenta aktive na ukupnom bankarskom tržištu Srbije, izjavio je danas predsednik Izvršnog odbora banke Ivica Smolić.

"Rast tržišnog učešća nije, međutim, primarni cilj menadžmenta banke, već je u fokusu povećanje efikasnosti, radi obezbeđivanja sigurnog i stabilnog poslovanja u narednom periodu", rekao je Smolić na konferenciji za novinare, prezentujući pokazatelje poslovanja Komercijalne banke u 2012.

Prema njegovim rečima, rast tržišnog udela je rezultat značajnog povećanja bilansne aktive od 48,7 milijardi dinara, odnosno 17,7 odsto, što je dvostruko više od proseka bankarskog sektora. Smolić je naglasio da je aktiva po zaposlenom udvostručena tokom četiri godine, što znači da banka ima isti broj zaposlenih, a duplo veći obim posla.   

Kapital Komercijalne banke povećan je za 35,2 odsto na 535 miliona evra, od čega je više od 350 miliona evra akcijski kapital, koji je porastao za 40 procenata. Prinosi na ukupan kapital uvećani su za 9,4 procenta.

“Depoziti banke dostigli su dve milijarde evra, od čega samo devizna štednja, koja je porasla u 2012. za 6,2 odsto, iznosi 1,32 milijarde evra. Na računima u Komercijalnoj banci nalazi se svaki šesti evro devizne štednje ukupnog bankarskog sektora, u vlasništvu gotovo pola miliona štediša", kazao je Smolić.

Štednja u Komercijalnoj banci čini 16,1 procenat ukupne štednje u Srbiji. Posebno je interesantno, ukazao je Smolić, da 45 procenata štednih uloga čine oročeni depoziti na rok duži od 12 meseci, pri čemu čak 94,8 odsto otpada na uloge u visini do 10.000 evra.

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke je sa posebnim zadovoljstvom istakao da je u prošloj godini, uprkos nepovoljnim ekonomskim okolnostima, banka uspela da smanji nivo problematičnih kredita na 13 procenata ukupnog obima plasmana, što je za 30 odsto manje od proseka bankarskog sektora. Trend rasta štednje, kako je rekao, nastavljen je i u prvom kvartalu 2013. godine.

"Komercijalna banka je prošle godine ostvarila neto profit od četiri milijarde dinara, pri čemu su prihodi od naknada i kamata iznosili 98 procenata", rekao je Smolić, napominjući da banke u Srbiji sve manje zarađuju usled pada bankarskih marži i da će se takvo kretanje nastaviti i ubuduće.

Smolić je izrazio oprezni optimizan u pogledu poslovnog ambijenta u 2013, ocenivši da će se "loš bekgraund privrede odraziti na poslovanje banaka". Prema njegovim rečima, Komercijalna banka će u predstojećem periodu biti fokusirana na stabilnost i održivost poslovanja pod pritiskom okruženja, za šta je preduslov visok kapacitet fleksibilnosti i adaptibilnosti, visok nivo kapitala i široka baza klijenata.  

            

Tagovi: Komercijalna banka, banke, profit

Share