"Barkliz" se vratio na put profita

Britanska banka "Barkliz" (Barclays), koja pokušava da povrati reputaciju nakon prošlogodišnjeg skandala oko nameštanja Libora, saopštila je danas da se u prvom kvartalu vratila na put profita sa neto zaradom od 839 miliona funti ...

sxc.hu/nkzs, ilustracija

LONDON - Britanska banka "Barkliz" (Barclays), koja pokušava da povrati reputaciju nakon prošlogodišnjeg skandala oko nameštanja Libora, saopštila je danas da se u prvom kvartalu vratila na put profita sa neto zaradom od 839 miliona funti (983 miliona evra), posle gubitka iz istog perioda lane.

Banka je ostvarila profit nakon oporezivanja, posle neto gubitka od 598 miliona funti iz prvog tromesečja prošle godine, prenosi agencija Frans pres.

"Iako još mnogo toga treba da se uradi da bi 'Barkliz' bio jači i otporniji, potpuno smo fokusirani na program transformacije i beležimo rani napredak", izjavio je izvršni direktor banke Entoni Dženkins.

Profit britanske banke značajno je smanjen zbog kompenzacije klijenata kojima je prodato osiguranje. Zarada pre oporezivanja pala je na 1,79 milijardi funti u prvom kvartalu, delom zbog troškova restrukturiranja vrednih 514 miliona funti, navodi "Barkliz".Banka je zapala u krizu u junu prošle godine, kada su je američki i britanski regulatori kaznili sa 290 miliona funti zbog učešća u manipulaciji međubankarskim kamatnim stopama Libor i Euribor u periodu od 2005. do 2009.

Tri člana upravnog odbora banke podneli su ostavku nakon izbijanja skandala, uključujući izvršnog direktora Boba Dajmonda, čiju je funkciju preuzeo Dženkins, bivši šef maloprodajnog i poslovnog bankarstva.

Tagovi: Barkliz, profit, banke, Velika Britanija

Share