Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Evro je u utorak zabeležio dvonedeljni minimum u odnosu na dolar nakon objavljivanja slabih podataka iz nemačke privrede koji su podstakli zabrinutost o ekonomiji evrozone i špekulacije da bi ECB mogla da smanji referentne kamatne stope.

Tanjug, ilustracija

Preuzmite PDF izveštaj OVDE

BEOGRAD - Evro je u utorak zabeležio dvonedeljni minimum u odnosu na dolar nakon objavljivanja slabih podataka iz nemačke privrede koji su podstakli zabrinutost o ekonomiji evrozone i špekulacije da bi ECB mogla da smanji referentne kamatne stope.

Istraživanja pokazuju da se nemački privatni sektor smanjio u aprilu, prvi put u pet meseci, zasenjujući podatke poboljšanja francuske ekonomije. Slabi podaci o nemačkoj ekonomiji dodatno utiču na zabrinutost oko izgleda za oporavak globalne ekonomije koji su usledili nakon podataka koji pokazuju usporavanje rasta kineske proizvodnje u aprilu.

Evro je oslabio na minimum od 1,2973 dolara i preti da će da izađe iz okvira koji se kreće u rasponu od 1,30 do 1,32 dolara, u kome se evro kretao u protekle dve nedelje. Na zatvaranju evro je oslabio za 0,6 procenata na 1,2990 dolara. Komentari koje su u ponedeljak izneli kreatori monetarne politike ECB-a oko pada inflacije i loših izgleda za rast u evrozoni, uticali su da Centralna banka naginje ka smanjenju njihovih refinansirajućih kamatnih stopa, koje su sada na rekordno niskom nivou od 0,75 procenata.

Dodatni gubici bi mogli da gurnu evro ka nivou podrške na 200-dnevnom pokretnom proseku, odnosno na nivo od oko 1,2936 dolara i na minimum zabeležen početkom aprila od 1,2740 dolara. Evro je oslabio za više od procenta - na 127,87 jena udaljivši se značajno od trogodišnjeg maksimuma od oko 131,10 jena.

Lokalno tržište

EUR/RSD

U utorak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 111,15/45. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ostvario blagi rast na nivo od 111,05/35, uz fluktuacije od 5 para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12.30 časova iznosio je pet miliona evra po prosečnom kursu od 111,3107. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na nivo od 111,15/45. Tržište se zatvorilo na nivou od 111,15/45.

Dinarsko novčano tržište

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 1.000 miliona dinara na nivou od 9,35 do 9,40.

Tagovi: Rajfajzen banka, banke, kurs, dinar, evro

Share