Pireus ostaje privatna banka

Jedna od četiri najveće banke u Grčkoj, Pireus banka, saopštila je danas da je, u okviru procesa dokapitalizacije, obezbedila neophodna sredstva da bi ostala privatna banka.

sxc.hu/lusti

ATINA - Jedna od četiri najveće banke u Grčkoj, Pireus banka, saopštila je danas da je, u okviru procesa dokapitalizacije, obezbedila neophodna sredstva da bi ostala privatna banka.

"S obzirom na to da je Pireus banka već postigla dogovor o učešću BCP-a i banke Sosijete Ženeral u njenom povećanju kapitala, banka je osigurala minimalno učešće privatnog sektora, što će očuvati privatni karakter banke", navedeno je u saopštenju Pireusa, a prenosi Frans pres.

"Privatni karakter banke je potvrđen", izjavio je direktor Pireusa Mihalis Salas novinarima.

Pireus banka juče je saopštila da je preuzela celokupan akcijski kapital Milenijum banke Grčke, a da će njena majka firma, portugalska banka Milenijum BCP, investirati 400 miliona evra u Pireusovo povećanje kapitala. Dodatnih 170 miliona evra doći će u okviru sporazuma potpisanog u decembru, a tiče se preuzimanja Geniki banke od francuske Sosijete Ženeral, dodaje Pireus.

Sva četiri glavna kreditora u Grčkoj - Nacionalna banka, Pireus, Alfa banka i Eurobanka - nalaze se u procesu dokapitalizacije, što je jedan od  ključnih uslova poslednjeg paketa pomoći Grčkoj.

Iznos od 50 milijardi evra iz spasilačkog paketa je namenjen dokapitalizaciji grčkih banaka, posle velikih gubitaka koje su pretrpele zbog učešha u prošlogodišnjem otpisu grčkog duga u privatnom vlasništvu. Da bi izbegle nacionalizaciju, banke moraju da prikupe deset odsto od ukupne vrednosti dokapitalizacije od privatnih investitora.

Tagovi: Pireus, Grčka, banka, evro, evrozona, kriza, nacionalizacija, dokapitalizacija

Share