Bajatović: Plan restrukturiranja rađen bez "Srbijagasa"

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je danas da je plan za restrukturiranje i reorganizaciju tog preduzeća rađen bez "Srbijagasa" i da ne postoji pravna osnova za postojanje antikorupcijskog tima Ministarstva energetike.

Tanjug, R. Prelić

BEOGRAD - Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je danas da je plan za restrukturiranje i reorganizaciju tog preduzeća rađen bez "Srbijagasa" i da ne postoji pravna osnova za postojanje antikorupcijskog tima Ministarstva energetike.

Bajatović je novinarima rekao da će o planu za restrukturiranje i reorganizaciju "Srbijagasa", o kome će, kako je rekao, u trenutku dok daje izjavu ne zna šta sadrži i šta je o njemu rečeno, govoriti na konferenciji za novinare u četvrtak. Uz napomenu da radi po zakonu, Bajatović je kazao da nema pravnog osnova za postojanje antikorupcijskog tima Ministarstva energetike.

"Zamislite da svaki ministar formira svoj privatni antikorupcijski tim. Odkud ja znam šta su posledice rada tog tima... Postoje MUP, BIA, poreska inspekcija, poreska policija, svi oni dolaze i rade svoj posao. Ne vidim razlog za postojanje specijalnih antikorupcijskih timova, gde se postavlja pitanje pod čijom su oni kontrolom", rekao je Bajatović.

On je dodao da, što se tiče dokumentacije i njene dostupnosti, Ministarstvo energetike ima pravo i može da traži dokumenta iz "Srbijagasa", a da je ono dužno da mu ih da, pa i ako je reč o dokumentima koji su označeni kao poslovna tajna. Bajatović je naveo da se "Srbijagas", povodom antikorupcijskog tima, obratio Vladi Srbije i da su napisali odgovarajuće pismo sa upozorenjem da se to dešava.

Upitan da li je u kontaktu s Ministarstvom energetike, Bajatović je odgovorio da sa njima komunicira na dnevnom nivou. Minstarka energetike Zorana Mihajlović najavila je ranije danas da bi Vlada Srbije u toku ove ili naredne nedelje trebalo da usvoji plan za restrukturiranje i reorganizaciju "Srbijagasa", koji će smanjiti troškove tog preduzeća između 30 i 32 odsto.

Taj plan predviđa izdvajanje iz tog javnog preduzeća distribucije i trgovine, transprota i skladištenja u dva posebna preduzeća. Cilj restrukturiranja je da se spreči finansijski slom "Srbijagasa" i dalje zaduživanje države  i da se obezbedi kvalitetniji gas i održive cene, koje bi mogle u narednom periodu da budu i smanjene, kao i bolja isporuka gasa, rekla je Mihajlovićeva na konferenciji za novinare i dodala da neće biti otpuštanja radnika, već će se ići ka podizanju zaposlenosti i rastu primanja.

 Što se tiče antikorupcijskog tima Ministarstva energetike, koje je bilo sprečeno da uđe "Srbijagas", uz obrazloženje da taj tim nema nikakav status ovlašćenih lica kakva su poreska, finansijska policija, razne inspekcije i da sve informacije koje su im potrebne mogu da dobiju u okviru Ministarstva energetike, Mihajlovićeva je rekla da će antikorupcijski tim obaviti svoj posao u "Srbijagasu" kao i u svim drugim preduzećima.

            

Tagovi: Srbijagas, Dušan Bajatović, restrukturiranje

Share