Efekti spajanja Rosnjefta i TNK-BP 10 milijardi dolara

Sinergijski efekat spajanja Rosnjefta i TNK-BP procenjuje se na 10 milijardi dolara, pokazuju preliminarni proračuni, koje je saopštio predsednik Rosnjefta Igor Sečin.

sxc.hu/ljeavell, ilustracija

LONDON/MOSKVA - Sinergijski efekat spajanja Rosnjefta i TNK-BP procenjuje se na 10 milijardi dolara, pokazuju preliminarni proračuni, koje je saopštio predsednik Rosnjefta Igor Sečin.

On je, na Danu investitora u Londonu, objasnio da sinergija može biti postignuta u oblasti proizvodnje, snabdevanja gorivom sopstvenih preduzeća, korišćenja uslužnih preduzeća, na račun opštih i administrativnih procedura.

Rosnjeft razmatra investiciona rešenja za nekoliko projekata, preneo je Finmarket. Stvaranje jedinstvene kompanije je važna perspektiva u narednim godinama. Struktura upravljanja i konsolidovanje biznis-plana će biti gotovi na leto, rekao je Sečin. Prema njegovim rečima, proizvodnja ujedinjene kompanije premašuje četiri miliona barela nafte dnevno, 40 milijardi kubnih metara gasa, i preradu 100 miliona tona godišnje. Rezerve dostižu pet milijardi tona naftnih ekvivalenata.

Sečin je naglasio da Rosnjeft namerava da zaštiti interese svih akcionara, uključujući i manjinske akcionare TNK-BP holdinga. 

Tagovi: Rosnjeft,TNK-BP, energetika

Share