Rajfajzen banka : Vesti sa tržišta

Oporavak evra je zaustavljen u ponedeljak jer je blaži ton sa prošlonedeljnog sastanka Evropske centralne banke nego što se očekivalo nastavio da vrši pritisak na jedinstvenu valutu, dok je oživljavanje apetita prema riziku uticalo na slabljenje dolara u odnosu na visoko-prinosne valute.

Rajfajzen

BEOGRAD - Oporavak evra je zaustavljen u ponedeljak jer je blaži ton sa prošlonedeljnog sastanka Evropske centralne banke nego što se očekivalo nastavio da vrši pritisak na jedinstvenu valutu, dok je oživljavanje apetita prema riziku uticalo na slabljenje dolara u odnosu na visoko-prinosne valute.

Evro je prošle nedelje oslabio pošto su predstavnici ECB saopštili da inflatorna očekivanja ostaju prigušena i da će monetarna politika ostati "reaktivna“.

Nakon što je prvobitno ostvario rast u toku dnevnog trgovanja na 1,2341 dolara u ponedeljak, evro je pao za 0,1 procenat na 1,2297 dolara.

Jedinstvena valuta je, posle snažnog starta na početku 2018. godine, i dalje ispod trogodišnjeg maksimuma od 1,2556 dolara koji je zabeležen u februaru.

Dolar, koji ima tendenciju slabljenja kada se povećava apetit prema riziku, u međuvremenu je preokrenuo svoj pad u blagi rast. Dolar je u odnosu na korpu valuta ojačao za 0,1 procenat.

Japanska moneta je porasla za 0,2 procenta na 106,58 jena za dolar, udaljivši se sa jednonedeljnog maksimuma od 107,05 jena, zabeleženog u petak.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u ponedeljak na nivou od

117,85/118,15. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 8,1 miliona evra po prosečnom kursu od 118,0354. Narodna banka Srbije je intervenisala kupovinom 15 miliona evra na međubankarskom tržištu. Tokom popodnevnog dela trgovanja nije bilo promena. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,85/118,15.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 3.080 miliona dinara na nivou od 2,20 do 2,30.

Tagovi: Rajfajzen Vesti sa tržišta

Share