OECD: Japan da smanji javni dug

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) podržala je danas pokušaje Japana da okonča godine deflacije, ali i pozvala Tokio da učini više da bi smanjio svoj dužnički teret.

AP/Koji Sasaharam ilustracija

PARIZ - Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) podržala je danas pokušaje Japana da okonča godine deflacije, ali i pozvala Tokio da učini više da bi smanjio svoj dužnički teret.

OECD navodi u svom godišnjem izveštaju da su pokušaji nove japanske vlade da preokrene pad cena opsežnim stimulativnim merama veoma ohrabrujući, prenosi agencija Frans pres.

Kritičari, međutim, navode da bi politika premijera Šinza Abea i Banke Japana mogla da "naduva" ogromni japanski javni dug, koji je više nego dvostruko veći od ekonomije te zemlje, kao i najviši u industrijalizovanom svetu.

"Okončanje 15-godišnje deflacije je prioritet. Odlučnost nove vlade da oživi privredu putem strategije koja kombinuje hrabru monetarnu politiku, fleksibilnu fiskalnu politiku i podsticanje ekonomije, veoma je ohrabrujuća", navodi organizacija.

"Međutim, od ključne je važnosti zaustaviti rast duga u odnosu na bruto domaći proizvod", dodaje OECD.

            

Tagovi: OECD, Japan, javni dug

Share