Nedostatak političke volje usporava ekonomski razvoj BiH

Usled nedostatka političke volje, u Bosni i Hercegovini još nisu definisani ciljevi, ni prioriteti kako bi se postigao brži i kvalitetniji ekonomski razvoj, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE) uz ocenu analitičara da je to jedan od uzroka ...

Tanjug, I. Antić, ilustracija

SARAJEVO- Usled nedostatka političke volje, u Bosni i Hercegovini još nisu definisani ciljevi, ni prioriteti kako bi se postigao brži i kvalitetniji ekonomski razvoj, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE) uz ocenu analitičara da je to jedan od uzroka što je bosansko-hercegovačka ekonomija "na kolenima".

"Nas od Evropske unije deli oko 600.000 radnih mesta. Dakle, toliko smo udaljeni od Unije ili izraženo u terminima konkurentnosti - osam do deset godina. Toliko nam treba da stignemo najlošije zemlje članice EU", tvrdi ekonomski analitičar Vjekoslav Domljan.

Upravo zbog lošeg stanja u ekonomiji, BiH se zadužuje kod međunarodnih kreditora i, umesto da se taj novac ulaže u privredu, uglavnom se troši na plate administracije, podseća RSE.

Zamenica ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević Dizdarević smatra da veliki infrastrukturni projekti treba da budu orijentacija i put kojim BiH treba da ide.

"Bosna i Hercegovina generalno, u odnosu na zemlje regiona, ima jako nizak spoljni dug. To je nešto čime se dičimo u smislu 'najmanje smo zadužena zemlja u regionu', ali to treba posmatrati s drugog aspekta - da li to znači da su nam infrastrukturni procesi na veoma niskom nivou", navodi resorna ministraka.

Bosna i Hercegovina je prošle godine imala pad bruto društvenog proizvoda od 0,2 odsto. "Godinama se ništa ne radi da se napravi povoljan poslovni ambijent, a broj nezaposlenih raste. Ipak, rešenja ima", smatra Domljan.

On je upozorio da se ekonomija BiH "nasukala kao brod", a dokaz da je stanje takvo jeste "SOS upućen Međunarodnom monetarnom fondu".

"I sada treba puno posla da se stvari poprave... znači smanjiti sve javne rashode osim ulaganja u istraživanje i razvoj, smanjiti oporezivanje rada, a povećati oporezivanje potrošnje i imovine... Zatim treba sprovoditi partnerstvo javnog, privatnog i civilnog sektora. Treba nam i masovno preduzetništvo, dokapitalizacija razvojnih banaka. Ključni  problem je nezaposlenost", ukazao je Domljan. 

Tagovi: BiH, EU, reforme, privreda, radna mesta

Share