Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Američki dolar i evro su ojačali više od jednog procenta u odnosu na jen u petak, nakon što je Japan izjavio da na sastanaku G20 zemalja nije bilo suprotstavljanja agresivnoj monetarnoj politici u cilju pobedivanja deflacije pre nego ...

Tanjug, ilustracija

Preuzmite PDF izveštaj OVDE

BEOGRAD - Američki dolar i evro su ojačali više od jednog procenta u odnosu na jen u petak, nakon što je Japan izjavio da na sastanaku G20 zemalja nije bilo suprotstavljanja agresivnoj monetarnoj politici u cilju pobedivanja deflacije pre nego slabljenja valute.

Evro je ojačao u odnosu na dolar nakon što je clan odbora ECB-a, Jens Vajdman (Weidmann)  izjavio da su kamatne stope u Evropi odgovarajuće. Analitičari i trgovci su izjavili da je aktivnost na deviznom tržišto mala, jer su mnogi učesnici fokusirani na TV ekrane i na dogadaje koji se odvijaju u Bostonu.

Nedostatak ekonomskih dogadaja i sastanak G 20 u Vašingtonu su takođe uticali na volumene.Evro je ojačao u odnosu na dolar za 0,5 procenata na nivo od 1,3111 dolara, uz dnevni maksimum od 1,3128 dolara.

Vajdman je izjavio da su kamatne stope u Evropi odgovarajuće, s obzirom na sadašnje uslove. Ali, ukoliko podaci pokažu promene, ECB mora da izvrši preispitivanje visine kamatnih stopa. Evro je izgubio 1,1 procenat u sredu, što je njegova najgora dnevna promena od juna, nakon što je Vol Strit Džornal citirao Vajdmana, koji je rekao kako banka može izvesti dalje olakšice, ukoliko ekonomski pokazatelji to garantuju.

Ranije je evro dobio kratak podsticaj nakon što je nemački ministar finansija Volfgang Ssojble  izjavio da ECB treba da pokuša da ograniči likvidnost u evrozoni, iako su priznali „neizvesne“ ekonomske probleme u nekim zemljama u regionu.

LOKALNO TRŽIŠTE
EUR/RSD

U petak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 111,30/60. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je blago oslabio na nivo od 111,35/65, uz fluktuacije od pet para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 2,40 miliona evra po prosecnom kursu od 111,4409. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na nivo od 111,25/55. Tržište se zatvorilo na nivou od 111,15/45.

DINARSKO NOVČANO TRŽIŠTE

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 950 miliona dinara na nivou od 9,35 - 9,40.

            

Tagovi: Rajfajzen banka, banke, kurs, dinar, evro, dolar

Share