Gemaks i Tadža već traženi na crnogorskom primorju

Srpski Gemaks i jedna od najvećih građevinskih kompanija u Turskoj - Tadža, na crnogorskom primorju planiraju zajedničko učešće na tenderima za gradnju više turističkih objekata, najavio je generalni direktor i osnivač Gemaksa Djorđo Antelj.

Tanjug, ilustracija

BEOGRAD - Srpski Gemaks i jedna od najvećih građevinskih kompanija u Turskoj - Tadža, na crnogorskom primorju planiraju zajedničko učešće na tenderima za gradnju više turističkih objekata, najavio je generalni direktor i osnivač Gemaksa Djorđo Antelj.

Turski građevinski gigant Tadža, koji je od nedavno strateški partner Gemksa, zainteresovan je i za gradnju puteva u Srbiji i regionu. 

Antelj je rekao za Tanjug da su predstavnici Gemaksa i Tadže već bili u Crnoj Gori i da su im strani investitori već ponudili "dva - tri projekta".

On je kazao da Crnoj Gori nedostaju veliki izvođači građevinskih radova i da veće projekte uglavnom realizuju  strane firme.

„Učestvovaćemo zajedno na dva vrlo interesantna velika projekta u Crnoj Gori i videćemo kako ćemo proći na tim tenderima na koje će se prijaviti i druge inostrane firme. Reč je o gradnji jednog hotela u Budvi od oko 40 miliona evra i  međunarodnom tenderu koji će biti objavljen za oko mesec dana za turističko naselje Plava laguna, gde je srušen stari hotel“, rekao je Tanjugvo sagovornik.

Srpske građevinske firme, dodao je, trebalo bi da uspostavljaju partnerstva sa uspešnim svetskim kompanijama da bi mogle u Srbiji i regionu ravnopravno da učestvuju na svim tenderima pod pokroviteljstvom EU i drugih velikih investitora.

Antelj je kazao su analize pokazale da će krajem ove i početkom iduće godine u Srbiji doći do oporavka građevinarstva zahvaljući merama vlade.

Očekuje se porast investicija u oblasti građevinarstva ove godine od oko pet odsto, a u 2014. oko sedam odsto, naveo je Antelj.

On je napomenuo da je početna vrednost najavljenih investicija u građevinskom sektoru Srbije oko 500 miliona evra i da će one direktno i indirektno uposliti najmanje 10.000 ljudi.

Direktor i vlasnik Tadže Tajar Akkurt ( Tayyar Akkurt) je rekao Tanjugu da je ta turska kompanija zainteresovani za izgradnju autoputeva u Srbiji, ali i u drugim zemljama ovog regiona.

Akurt je kazao da povodom toga još nisu kontaktirali srpske vlasti, jer su tek uspostavili stratešku saradnju sa Gemksom, i da će tek analizirati konkretne projekte u oblasti niskogradnje.

On je objasnio da je Tadža građevinska firma koja je poznata po tome što izvodi radove veoma brzo i po najpovoljnijim cenama, tako da će u narednom periodu ponuditi srpskim vlastima da učestvuju zajedno sa Gemksom u realizaciji projekta.

„Potpisali smo sa Gemaksom dugoročni ugovor, jer ne želimo samo jedan projekat da radimo“, nagalasio je Akurt dodajući da će sa „Gemaksom“ nastupiti i na inostranim tržištima, na primer u Libiji, gde su prisutni već tri - četiri godine.

Akurt je dodao da Tadža u Turskoj gradi i sve vrste stambenih objekata.

Antelj i Akurt su 17. aprila u Beogradu potpisali sporazum koji predviđa osnivanje zajedničkog preduzeća koje bi olakšalo dobijanje poslova i upošljavanje srpskih građevinaca na projektima visokogradnje i niskogradnje.

Sporazum je potpisan na neograničen vremenski period i podrazumeva da će srpski Gemaks angažovati radnu snagu, materijal i mehanizaciju.

Tom prilikom je najavljeno da će dve kompanije zajedno graditi, pre svega, šoping centre, hotele, distributivne centre i druge slične objekte.

Tagovi: Gemaks, Tadža, kompanije, građevinarstvo, Crna Gora

Share