Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Jen je u sredu oslabio u odnosu na dolar, pošto trgovci valutama nisu videli velike šanse da će G20 značajno odreagovati po pitanju agresivne monetarne politike koju sprovodi Japan i koja je uticala na slabljenje valute.

Tanjug, ilustracija

Preuzmite PDF izveštaj OVDE

BEOGRAD - Jen je u sredu oslabio u odnosu na dolar, pošto trgovci valutama nisu videli velike šanse da će G20 značajno odreagovati po pitanju agresivne monetarne politike koju sprovodi Japan i koja je uticala na slabljenje valute.

Evro se povukao sa sedmonedeljnog maksimuma u odnosu na dolar, nakon što su trgovci valutama odreagovali na obraćanje bivšeg člana izvršnog odbora Evropske centralne banke u kojem izražava zabrinutost zbog jačanja jedinstvene valute. Dolar je ojačao 0,2 procenta u odnosu na jen, na 97.75 jena, premda je i dalje ispod četvorogodišnjeg maksimuma od 99,95 jena , zabeleženog prošle nedelje.

Tržišta su u iščekivanju današnjeg sastanka G20, nadajući se informaciji o spremnosti SAD i drugih vodećih ekonomija da preispitaju politiku Japana zasnovanu na slabljenju domaće valute. Dolar je bio pod uticajem stabilizacije cene zlata nakon naglog pada zabeleženog u ponedeljak. Pad cene zlata, koji je delom prouzrokovan usoporavanjem privrednog rasta u Kini, uticao je na rast jena koji je dosta tražen kada je prisutna finansijska neizvesnost.

Evro se povukao i na kraju dana se trgovao 0,25 procenata u padu, na nivou od 128,18 jena. Evro je daleko od tronedeljnog maksimuma od 131,10 jena koji je zabeležen prošle nedelje, a u odnosu na dolar oslabio je 0,3 procenta na 1,3127 dolara. Evro se udaljio od sedmonedeljnog maksimuma od 1,3202 dolara, koji je ostvaren u utorak.

LOKALNO TRZIŠTE

EUR/RSD

U sredu se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 111,65/95. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na nivo od 111,45/75, uz fluktuacije od pet para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 9,10 miliona evra po prosečnom kursu od 111,6029. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na nivo od 111,40/70. Tržište se zatvorilo na nivou od 111,35/65.

DINARSKO NOVČANO TRŽIŠTE

Nije bilo trgovine na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA)

Tagovi: Rajfajzen banka, banke, kurs, dinar, evro, jen

Share