Strateška saradnja Gemaksa i turskog giganta Tadža

Predstavnici kompanija Gemaks iz Srbije i jedna od najvećih turskih građevinskih kompanija Tadža danas su u Beogradu potpisali sporazum o strateškoj saradnji.

Screenshot video Tanjug

BEOGRAD - Predstavnici kompanija Gemaks iz Srbije i jedna od najvećih turskih građevinskih kompanija Tadža danas su u Beogradu potpisali sporazum o strateškoj saradnji.

Gemaks i Tadža zajedno će osvajati građevinsko tržište Balkana, najavili su čelnici tih firmi Đorđo Antelj i Tajar Akkurt ( Tayyar Akkurt).

Sporazum predviđa osnivanje zajedničkog preduzeća koje bi olakšalo dobijanje poslova i upošljavanje srpskih građevinaca na projektima visokogradnje i niskogradnje. Zahvaljujući tom sporazumu biće uposleno 600 radnika iz Srbije, a procenjuje se da vrednost projekata na kojima će biti angažovana srpsko-turska firma iznosi oko 250 miliona evra na godišnjem nivou. Sporazum je potpisan na neograničen vremenski period i podrazumeva da će srpski Gemaks angažovati radnu snagu, materijal i mehanizaciju.

Antelj je rekao za Tanjug da Gemaks, kao jedna od vodećih građevinskih kompanija u Srbiji, ima veliki interes da se poveže sa velikim stranim kompanijama, jer je srpsko građevinarstvo u velikoj meri pogodila svetska finansijska kriza. Gemaks će, prema njegovim rečima, zajedno sa Tadžom nastupati u velikim investicijama - gradnji šoping centara, hotela, distributivnih centara i drugim sličnim objektima.

„Tadža će nam pomoći da ulazimo u mnogo veće investicije nego što bismo sami to mogli, i dobijaćemo finansijsku podršku“, istakao je Antelj.

On je govoreći o planovima za zajednički nastup, rekao da su zainteresovani za izgradnju Plaza centra u Višnjičkoj ulici u Beogradu, što je veliki investicioni poduhvat vredan više od 130 miliona evra, i najavio učešće na tenderu. Generalni direktor i osnivač Gemaksa je kazao da su zainteresovani i za planiranu izgradnju dva velika hotela u Beogradu, kao i gradnju objekata na crnogorskom primorju.

"Najavljeno je da će u skoroj budućnosti u Srbiju doći Ikea, koja planira u Srbiji da uloži više od 140 evra naredne dve-tri godine", rekao je Antelj izrazivši zainteresovanost za te poslove.

On je dodao da Gemaks ima veliko iskustvo u gradnji montažnih prefabrikovanih betonskih objekata, i da će i u toj oblasti zajedno nastupati sa Tadžom.

Tadža radi dosta u Rusiji, Kazahstanu i Libiji, i srpska kompanija će im biti partner u tim zemljama i tako ćemo omogućiti našim radnicima da dođu do posla, nagalsio je on. Akkurt je rekao Tanjugu da se Tadža opredelila za Srbiju zato što veruje u budući razvoj naše zemlje, pred kojom je sjajna budućnost, ali i zato  što imaju povrenja u Gemaks kao poslovnog partnera.

Direktor i vlasnik kompanije Tadža je naveo da će se Srbija dosta razvijati u narednom periodu, i da je taj turski gigant poznat po realizaciji projekata visokogradnje i niskogradnje, kao i da su posebno specijalizovani za gradnju biznis i kongresnih centara i hotela.

"Verujemo da će naše bogato iskustvo i finansijska stabilnost omogućiti uspešan zajednički nastup na građevinskom tržištu u Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije", naveo je Akurt.

On je dodao da je ta turska kompanija zainteresovana i za učešće u izgradnji autoputeva u Srbiji. Tadža je tokom 60 godina postojanja realizovala projekte sa najvećim kvalitetom izrade u rekordnim rokovima, što predstavlja jednu od njenih osnovnih specifičnosti.

Video galerija:

Tagovi: Gemaks, Tadža, građevinarstvo, kompanije, Turska

Share