Slovenačka opozicija: Kvote za radnike iz Hrvatske

U slovenačkoj parlamentarnoj opoziciji sve su glasniji pozivi za uvođenje kvota i ograničavanje zapošljavanja radnika iz Hrvatske kao buduće nove članice EU.

sxc.hu/dreamguy, ilustracija

ZAGREB/LJUBLJANA - U slovenačkoj parlamentarnoj opoziciji sve su glasniji pozivi za uvođenje kvota i ograničavanje zapošljavanja radnika iz Hrvatske kao buduće nove članice EU.

Najveća opoziciona stranka SDS bivšeg premijera Janeza Janše najglasnija je u tim zahtevima, dok manja stranka Nova Slovenija (NSI) traži uvođenje privremenih kvota.

Poznati slovenački ekonomista Jože P. Damjan i predstavnik sindikata Andrej Zorko složili su se da bi bilo krajnje neprimerno ukoliko bi Slovenija nakon ulaska Hrvatske u EU pokušala da ograniči protok radne snage preko svoje južne granice, peneo je hrvatski portal Biznis.hr. 

Inače, Slovenija je glasno protestovala dok je Austrija sprovodila istu strategiju i ograničavala pristup slovenačkim radnicima na svoje tržište radne snage, podseća portal. Za brojne nezaposlene u Hrvatskoj, rad u Sloveniji zvuči kao privlačna opcija. Stopa  nezaposlenosti u Hrvatskoj se tokom prošle godine povećala na dva odsto i, po zvaničnim podacima iz februara, dostigla je 21,9 odsto radno sposobnog stanovništva.

Prosečna neto plata u Sloveniji iznosi nešto manje od hiljadu evra i za 37 odsto je viša nego u Hrvatskoj.

Međutim, i nezaposlenost u Sloveniji je u porastu, i trenutno iznosi 13,6 odsto.

Tako u kompaniji Kolpa iz Metlike tvrde da zbog relativno visoke nezaposlenosti u Sloveniji nemaju problema sa nalaženjem potrebnih kadrova na domaćem tržištu. Isto tvrde i u Krki iz Novog mesta, gde dodaju da ih zanimaju samo visoko stručne i kvalifikovane osobe.

            

Tagovi: EU, Slovenija, Hrvatska, radnici

Share