Slovenci zainteresovani za investicije u Ivanjicu

Slovenci će ulagati u Ivanjicu, ponajviše u energetiku, najavio je danas zamenik predsednika opštine Raco Sekulić, nakon trodnevne posete toj zemlji.

sxc.hu/v_hujer, ilustracija

IVANJICA - Slovenci će ulagati u Ivanjicu, ponajviše u energetiku, najavio je danas zamenik predsednika opštine Raco Sekulić, nakon trodnevne posete toj zemlji.

Sekulić je rekao Tanjugu da su slovenačke firme zainteresovane za gradnju mini hidroelektrana, solarnih energana, toplana na biomasu i mašinsku proizvodnju elektroturbina. Na javni poziv Ministarstva energetike, za gradnju mini hidroelektrana na 47 lokacija, kako je kazao, konkurisao je 331 potencijalni investitor, a samo slovenačka firma "Marel" prijavila se za šest. 

Biomasa bi, istakao je on, napravila veliki privredni preporod, jer bi Ivanjica dobila priliku da bude centar Srbije za njenu proizvodnju i distribuciju.

"Grejanje na biomasu je potpuno ekološko, a Ivanjici je to neophodno zbog orijentacije ka turizmu", kazao je Sekulć. 

"Oni su prepoznali našu opštinu kao veoma interesantnu za ulaganja, a danas smo poslali ponudu i za gradnju 40 montažnih kuća, jednu oglednu za Sloveniju, preostale za Austriju, a vrednost investicije je milion evra", rekao je Sekulić.

Preduzeće "Marel" ponudilo je i donaciju za rekonstrukciju krova osnovne škole "Major Ilić" u Kušićima, na koji će postaviti solarne panele za proizvodnju električne energije, rekao je Sekulić i dodao da će veoma brzo početi realizacija ovog projekta. Poseta ivanjičke delegacije Sloveniji usledila je na poziv predsednika Slovenačko-srpskog poslovnog kluba Žike Jovanovića.

Slovenci su prepoznali da će Ivanjica postati veliko gradilište, tako da se već 25. aprila očekuje delegacija iz Slovenije, kada će se postići i konkretniji dogovori. Ono što je najvažnije, uposliće se veliki broj ljudi koji su bez posla, rekao je Sekulić koji je, sa saradnicima, za tri dana posetio Ljubljanu, Domžale, Trzin, Mozirje i Luče.  

Tagovi: investicije, Ivanjica, Slovenija, energetika

Share