Timočki region industrijski jači

Industrijska proizvodnja timočkog regiona nadmašila je prošlogodišnju industrijsku proizvodnju na republičkom nivou za oko šest posto.

Screenshot videoTanjug

BOR/ZAJEČAR - Industrijska proizvodnja timočkog regiona nadmašila je prošlogodišnju industrijsku proizvodnju na republičkom nivou za oko šest posto.

Kako je Tanjugu rekao predsednik Regionalne privredne komore Zaječar, Dejan Tošić, porast u rudarstvu iznosila je 11,8 odsto, u prerađivačkoj industriji 4,9, dok je proizvodnja električne energije porasla za oko 4,9 procenata.  Privreda Borskog i Zaječarskog okruga u 2012. godini ostvarila je suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni u odnosu na godinu dana ranije.

"Izvoz na području oba okruga veći je za 4,9 odsto, što znači da je privreda Timočke krajine ostvarila izvoz u iznosu od 412,8 miliona dolara, dok je uvoz veći za 3,6 odsto, odnosno 354 miliona dolara", rekao je on.

Među zemljama sa kojima je ostvarena najveća spoljnotrgovinska razmena prednjače Ruska federacija, Italija, Nemačka, Slovačka, Češka republika, kao i zemlje u okruženju: Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina (BIH), Crna Gora, naveo je Tošić.

Kao primer dobrog poslovanja u 2012. godini, Tošić je izdvojio Rudarsko topioničarski basen Bor (RTB), koji, kako je naveo, predstavlja najveće privredno društvo na prostoru Borskog i Zaječarskog okruga. Prema Tošićevim rečima, proizvodnja katodnog bakra u prošloj godini povećana je za 7,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

"Proizvedeno je 33.000 tona katodnog bakra,  oko 900 kilograma zlata, 5,5 tona srebra i oko 91 hiljade tona sumporne kiseline. U prošloj godini RTB je zapošljavao 5020 radnika, što je u odnosu na 2009. godinu za oko pet procenata više“, rekao je predsednik Regionalne privredne komore u Zaječaru u itervjuu za Tanjug.

Video galerija:

Tagovi: industrija, Timčki region

Share