Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Nedavni trend rasta jena usporio je u utorak uz stabilizaciju cena akcija i sirovina, ali su investitori bili na oprezu zbog mogućnosti da još jedan talas pada cene zlata utiče na pojačanu tražnju za sigurnom japanskom valutom.

Tanjug, ilustracija

Preuzmite PDF izveštaj OVDE

BEOGRAD - Nedavni trend rasta jena usporio je u utorak uz stabilizaciju cena akcija i sirovina, ali su investitori bili na oprezu zbog mogućnosti da još jedan talas pada cene zlata utiče na pojačanu tražnju za sigurnom japanskom valutom.

Ranije tokom trgovanja u utorak, dolar je oslabio na 95,67 jena, što predstavlja najniži nivo od 4.aprila, kada je Centralna banka Japana najavila masivan paket stimulativnih mera koji ima za cilj suzbijanje inflacije, ali se dolar kasnije oporavio i trgovao 1,2 procenta u porastu na 97,92 jena. Evro je ojačao za 1,7 procenata na 128,19 jena.

Evro je na kratko oslabio na dnevni minimum od 1,3028 dolara, nakon što je nemački ZEW izveštaj ukazao na veći pad poverenja u aprilu, što sugeriše da je najveća privreda evrozone pod pritiskom od još nerazrešene krize u evrozoni i razočaravajućih privrednih podataka. Evro je blago ojačao i trgovao se 0,6 procenata u porastu na 1,3115 dolara, a centralna banka je bila najveći kupac. Opcije koje dospevaju na nivou od 1,3100 dolara, mogle bi zadržati evro na tom nivou.

Trgovci su izjavili da investitori čekaju da vide jasnije znake stabilizacije cena sirovina pre nego što nastave sa kupovinom rizičnije imovine. Cena zlata je pala devet procenata u ponedeljak, što predstavlja najveći procentualni gubitak od 1983. godine, što je uplašilo investitore.

LOKALNO TRŽIŠTE
EUR/RSD

U utorak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 111,25/55. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na nivo od 111,35/65, uz fluktuacije od pet para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 23,40 miliona evra po prosečnom kursu od 111,6308.Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je postepeno oslabio na nivo od 111,50/80. Tržište se zatvorilo na nivou od 111,60/90.

DINARSKO NOVČANO TRŽIŠTE

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 2,200 miliona dinara na nivou od 9,30 - 9,40.

Tagovi: Rajfajzen banka, banka, kurs, dinar, evro, jen

Share