Kazahstan zainteresovan za saradnju sa Geodetskim zavodom

Republički geodetski zavod Srbije (RGZ) predstavio je svoje projekte u oblasti geoinformacija i nepokretnosti (NSDI) na konferenciji "Space Days" u Kazahstanu.

www.sxc.hu/lusi, ilustracija

BEOGRAD - Republički geodetski zavod Srbije (RGZ) predstavio je svoje projekte u oblasti geoinformacija i nepokretnosti (NSDI) na konferenciji "Space Days" u Kazahstanu.

Predstavnici Kazahstana su izrazili zainteresovanost za razmenu iskustva sa RGZ i razmatranje mogućnosti za saradnju na uspostavljanju nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka i drugih aktivnosti koje se odnose na prikupljanje i primenu geoinformacija, saopštio je RGZ.

Međunarodnu konferenciju organizovala je nacionalna svemirska agencija Republike Kazahstan "Kazakhstan Gharysh Sapary" uz podršku kompanije "EADS Astrium". Konferencija je održana 10 i 11. aprila u Astani i bila je  posvećena predstojećem lansiranju prvog kazahstanskog satelita za daljinsku detekciju.

Program konferencije je bio posvećen primeni prostornih podataka u oblasti upravljanja zemljištem, nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka, poljoprivrede i životne sredine, naftnih resursa i gasa, transporta i komunikacija, odbrane i bezbednosti.

Skup je održan povodom obeležavanja međunarodnog dana svemirskih letova sa ljudskom posadom, u čast prvog leta Jurija Gagarina 12. aprila 1961. godine. RGZ se na konferenciji predstavio kroz dve prezentacije - "Uloga Republickog geodetskog zavoda u srpskom geo-sektoru" i "Status NSDI u Srbiji: implementacija IGIS projekta".

Učešće RGZ - a je podržala partnerska kompanija "Astrium" iz francuskog konzorcijuma koja učestvuje u realizaciji IGIS projekta u Srbiji. Kazahstan je odabrao kompaniju "EADS Astrium" za strateškog partnera radi razvoja nacionalnog svemirskog programa.

Partnerski sporazum uključuje obezbeđivanje dva satelita za snimanje naše planete, logistiku na zemlji za kontrolu i prijem podataka, uspostavljanje satelitskog centra u Astani i obuku inženjera u Kazahstanu. Projektovani satelitski sistem omogućiće razne primene u civilne svrhe, kao što su praćenje prirodnih resursa, poljoprivreda, kartografija, kao i podrška za delovanje u kriznim situacijama.

Na konferenciji su prisustovali predstavnici vodećih svetskih provajdera podataka prikupljenih daljinskom detekcijom, konstruktori svemirskih letelica, proizvođači i korisnici geo-informacionih sistema. Tom prilikom su razmenjene informacije o naprednim sistemima i tehničkim rešenjima u oblasti daljinske detekcije, geoinformacionih sistema, geodezije, kartografije i satelitske navigacije.

Prisustvovalo je više od 250 stručnjaka iz Kazahstana, Francuske, Rusije, Ukrajine, Nemačke, Engleske, Španije, Japana, Mongolije, Južne Koreje, Kirgistana, Uzbekistana, Tadžikistana, Turske i Srbije.

Tagovi: Srbija, Kazahstan, Geodetski zavod, saradjna

Share