Stanova u BiH ima, ali nema ko da ih kupi

Na teritoriji Bosne i Hercegovine oko 15.000 novoizgrađenih stanova je prazno - nema ko da ih kupi.

Screenshot video Tanjug, ilustracija

BANJALUKA/SARAJEVO- Na teritoriji Bosne i Hercegovine oko 15.000 novoizgrađenih stanova je prazno - nema ko da ih kupi.

"Gradi se i dalje, ali ne kao pre krize. Ostaje nejasno kome će ti stambeni objekti biti prodati", ukazuju predstavnoci Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskih materijala BiH. Predsednik Sindikata građevinarstva BiH Šaban Kadirić takođe je potvrdio da je u gotovo svakom gradu primetno da stanovi "zjape" prazni - ima ih i u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Banjaluci, Mostaru, pišu banjalučke 'Nezavisne noviname".

Cena stambenog prostora pala je između 10 i 15 odsto, ali uprkos tome kupaca i dalje nema "ni na vidiku".

"Kupovna moć je na takvom nivou da ljudi ne mogu da kupuju stanove. Opšta ekonomska situacija je teška, i građani nemaju mogućnost da izdvoje novac ni da se prehrane...Kako u takvoj atmosferi kupiti i stan?", pita Kadirić.

Pesimističkim podacima raspolažu i u Sindikatu građevinarstva i stambeno-komunalnih delatnosti Republike Srpske, gde ocenjuju da "brojni stanovi još čekaju svoje stanare". Investitori pokušavaju da manjim stanovima privuku kupce, ali im ni to rešenje nije donelo procvat poslovanja.

Prosečan stan izgrađen prošle godine imao je površinu od 50,48 metara kvadratnih, a samo četiri godine ranije građene su stambene jedinice koje su bile komfornije za više od pet kvadrata. Manja kvadratura, u kombinaciji sa krizom, snizila je i cene, ali nije povećala prodaju stanova.

Tagovi: BiH, stanovi, nekretnine

Share